Begin deze maand presenteerde het technologiebedrijf Nvidia de Tegra K1-chipset. Uit vandaag verschenen benchmarks van deze mobiele chipset kan worden afgeleid dat deze zeer krachtig is.

Ruim een week geleden toonde Nvidia naar aanloop van de CES 2014-beurs haar nieuwste chipset. Deze Tegra K1 is ontwikkeld voor mobiele toepassingen en bestaat uit onder andere een Kepler-GPU die opgebouwd is uit 192 rekenkernen. Hierbij zal de 32bit-versie werken met vier Cortex A15-processors. De 64bit-versie beschikt over twee Denver-processors van eigen makelij.

Dat de Tegra K1 niet enkel op papier krachtig lijkt, tonen de vandaag verschenen benchmarks. In deze test is de Nvidia Tegra K1 geplaatst in de Lenovo ThinkVision 28. Dit is een all-in-one systeem met onder andere een 4K-beeldscherm, 2GB werkgeheugen en draaiende op Android 4.3 Jelly Bean.


In de benchmark wordt duidelijk dat de Tegra K1 korte metten maakt met de bestaande elite op het gebied van chipsets. Momenteel bestaat deze uit de Snapdragon 800-serie van Qualcomm en Apple’s A7-chipset. Gezien de benchmark de 32bit-versie van de Tegra K1 betreft, betekent dit dat met de 64bit-versie de prestaties wellicht nog hoger zouden liggen.

De ontwikkelingen van een dergelijke chipset die zonder noemenswaardige problemen een 4K-beeldscherm aan kan drijven, brengt ons naar de vooravond van een nog betere grafische weergave op mobiele apparaten.