NVIDIA presenteerde eerder dit jaar de Tegra K1, een zeer snelle high-end mobiele chip voor smartphones en tablets. Deze K1-chip beschikt over maar liefst 192 cuda-cores en dat resulteert in de beste grafische prestaties tot op heden in dergelijke chips. Nu heeft NVIDIA de 64bit-versie van de Tegra K1 gepresenteerd, deze chip draagt de naam Denver.

De 64bit Denver-chip beschikt over twee 64bit-cores die NVIDIA zelf heeft ontwikkeld en zijn gebaseerd op de ARMv8-architectuur. De 64bit-chip beschikt over een "7-way Superscalar" in plaats van de "3-way Superscaler" waar de 32bit-versie over beschikt. Dat betekent dat de Denver-chip maar liefst zeven gelijktijdige microtaken kan uitvoeren. Ook de caching van de 64bit-chip is flink verbeterd.


NVIDIA heeft ook "Dynamic Code Optimization" toegevoegd, dit is een nieuwe methode die de code van de software optimaliseert en vervolgens in een cache van 128MB op je systeem opslaat. Op die manier kan bepaalde code veel snelle worden uitgevoerd omdat de optimalisaties niet steeds opnieuw hoeven te worden uitgevoerd. Ontwikkelaars hoeven niets te doen om gebruik te maken van deze techniek, alle op ARM gebaseerde apps zullen hier automatisch mee overweg kunnen.

NVIDIA laat weten dat deze Tegra K1 in staat is om veel beter te presteren dan de huidige quadcore- en octacore-processoren, ondanks dat deze Tegra K1-chip maar twee rekenkernen heeft. Daarnaast zou de Tegra K1 ook veel energiezuiniger zijn. Ook heeft NVIDIA aan de fabrikanten gedacht, de 64bit-chip heeft namelijk hetzelfde pin-ontwerp als de 32bit-chip, dus fabrikanten kunnen eenvoudig tussen de chips wisselen en op die manier twee verschillende configuraties op de markt brengen.

De eerste apparaten met deze 64bit-chip worden later dit jaar nog verwacht.