1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Afgelopen zondag presenteerde het technologiebedrijf Nvidia de Tegra K1. Dit is de nieuwste chipset voor mobiele toepassingen uit de Tegra-serie. De chipset bestaat onder andere uit een GPU, die met 192 rekenkernen revolutionair te noemen is.

In de aanloop naar de CES 2014-beurs, die morgen officieel van start zal gaan in Las Vegas, presenteerde het technologiebedrijf Nvidia haar nieuwste chipset. Gedurende deze keynote onthulde CEO Jen-Hsun Huang de Tegra K1, bestaande uit onder andere een Kepler-GPU met maar liefst 192 rekenkernen. Ter vergelijking, de huidige Tegra 4-chipset beschikt over een GPU met 72 rekenkernen.

Deze Tegra K1 verschijnt in twee varianten, te weten een 32bit- en 64bit-versie. De 32bit-versie wordt gecombineerd met vier Cortex A15-processors, de 64bit-versie is gekoppeld aan twee nieuwe Denver-processors. Huang verklaart dat mobiele chips hiermee de prestaties van desktopcomputers zullen evenaren.

Nvidia’s CEO Huang: "Het is eigenlijk ongepast om deze nieuwste chipset Tegra 5 te noemen, gezien de verbeteringen niet lineair zijn. Het is de meest succesvolle architectuur die we hebben ontwikkeld." Gedurende de presentatie werd getoond waar de Tegra K1 grafisch gezien toe in staat is. Zo werden een foto-realistische huiskamer en een menselijk gezicht door de GPU gerenderd.

De Tegra 4-chipset wist mede door een uitgestelde lancering niet veel houvast te krijgen bij fabrikanten van smartphones en tablets. Door de vertraging werden enkele technologische ontwikkelingen niet opgepakt. Volgens Huang zal de volgende generatie Tegra-chipsets van Nvidia honderd keer sneller zijn dan de eerste generatie. Deze zal naar verwachting het volgende jaar worden gepresenteerd.