2min

Tags in dit artikel

, , , ,

De website VR-Zone heeft de hand weten te leggen op Intels roadmap voor 2014. Hieruit valt onder meer op te maken dat de opvolger van Bay Trail, Cherry Trail, pas in november zal verschijnen. Cherry Trail is een nieuwe Intel-soc voor tablets die opnieuw kleiner zal zijn. In plaats van 22nm zal Cherry Trail slechts 14nm beslaan. Wel kunnen we voor november nog enkele nieuwe soc’s verwachten.

De nieuwe Cherry Trail-soc’s zijn behalve een stukje kleiner ook weer een stuk energiezuiniger. Daarnaast schroeft Intel de maximale kloksnelheid op naar 2,7GHz. De huidige Bay Trail-soc’s draaien op maximaal 2,4GHz. Verder kiest Intel opnieuw voor maximaal vier rekenkernen, het bedrijf waagt zich nog niet aan zogenaamde octa-cores met het dubbele aantal rekenkernen.

Intel zit echter niet stil. Er komen nog wel enkele nieuwe Bay Trail T- en M-socs. Waarbij de T-socs zijn bedoeld voor tablets en de M-socs voor mobile producten. Met mobile-producten doelt Intel op netbooks en andere minder krachtige laptops.

Smartphone-socs

De eerstvolgende nieuwe Intel-chip zal volgende week gepresenteerd worden tijdens het Mobile World Congress. De chipgigant zal dan een Intel Atom Z34XX-soc presenteren uit de Merrifield-familie, wat betekent dat het gaat om een soc voor smartphones. Of deze soc ook 64bit zal ondersteunen is niet op te maken uit de uitgelekte roadmap, maar onmogelijk is het niet.

Dit najaar kunnen we in september ook al een eerste Moorefield-soc verwachten, wat alweer de opvolger van Merrifield is. Intel lijkt het tempo voor de smartphone-soc’s dus eindelijk te gaan opschroeven. Of de chipbakker er ook in gaat slagen om een groot deel van de smartphones te voorzien van chips, is moeilijk te voorspellen. Op dit moment voorziet Qualcomm de meeste smartphones van chips en ook MediaTek wordt steeds groter. Alsof dat nog niet voldoende is wil ook Samsung meer chips gaan leveren aan derden.

In oktober vorig jaar waren we bij Intel op bezoek om de eerste Bay Trail-chips te testen en we waren toen hoopvol dat Intel eindelijk zou gaan doorbreken, tot op heden is dat nog niet gelukt.