Een derde van de Android-apparaten draait nog op een oude versie van het mobiele besturingssysteem van Google. Dat blijkt uit cijfers die Google begin deze maand publiceerde. De verschillende Jelly Bean-versies van Android nemen echter ook 62 procent voor hun rekening.

De versies Android 2.2 Froyo, 2.3 Gingerbread, 3.2 Honeycomb en 4.0 Ice Cream Sandwich zijn gezamenlijk nog goed voor 35,5 procent van de apparaten die de Google Play Store benaderen. Dat blijkt uit cijfers die Google eerder deze maand publiceerde. Deze versies van het besturingssysteem zijn allen al drie jaar of langer in omloop en zijn inmiddels wat betreft veiligheid en compatibiliteit sterk verouderd.


De drie versies van Android Jelly Bean zijn gezamenlijk goed voor het grootste deel van de apparaten, met 62 procent van de apparaten. Android 4.4 KitKat (review), sinds oktober 2013 in omloop, is op 2,5 procent van de apparaten geïnstalleerd. Vorige maand bedroeg dat percentage nog 1,8 procent.

Als we even vergeten dat Google voor drie versies van Android dezelfde noemer hanteert, ziet de adoptie er minder goed uit. Android 4.1 Jelly Bean, de oudste Jelly Bean-versie, is met 35,3 procent momenteel nog goed voor veruit de meeste Android-apparaten. Deze versie begint inmiddels echter ook tegen een leeftijd van 2 jaar aan te hikken.

Google is de enige partij die maandelijks bekendmaakt hoe het er voorstaat met de adoptie van diens mobiele besturingssysteem. De meest recente cijfers van Apple melden een adoptie van 80 procent van iOS 7 (review). Microsoft maakt over het gebruik van Windows Phone niets bekend.