1 min

Microsoft is van plan om de reikwijdte van Windows uit te breiden naar kleine apparaten. Dat blijkt uit de lancering van een nieuwe website met de naam Windows on Devices. Later deze week zal de softwaregigant tijdens de eigen Build-conferentie ongetwijfeld verdere toelichting verzorgen.

Op de specifieke website stond te lezen: "De volgende grote innovatie is klein. We brengen Windows naar een nieuwe categorie van kleine apparaten. Bouw nieuwe apparaten met behulp van een platform en tools waarmee je al bekend bent."

De website Windows on Devices is weer snel offline gehaald nadat werd ontdekt dat deze in de lucht was. Op de site waren hints te zien die er sterk op wijzen dat Microsoft van plan is om nieuwe productcategorieën aan te snijden voor Windows. Suggesties waren bijvoorbeeld een slimme koffiemok, een pratende knuffelbeer en robots.

Microsoft zou hierbij zijn voordeel halen uit ontwikkelingen van Intel, dat met Galileo een platform voor ontwikkelaars wil bieden op basis van de energiezuinige Quark-processor. De website vermeldde dat Microsoft in de lente een SDK voor Galileo zal lanceren en daarna regelmatig met updates komt.

Met Windows on Devices lijkt Microsoft zich klaar te maken voor Internet of Things, een toekomstvisie waarbij alle huishoudelijke elektronica via internet met elkaar communiceert. Mogelijk is Windows on Devices ook gericht op toepassing op smartwatches of een Google Glass-concurrent. Microsoft werkt volgens geruchten aan beide productcategorieën.