2min

Zoals verwacht heeft Nokia gisterenavond nieuwe smartphones aangekondigd. Het Finse merk kwam met drie nieuwe modellen, waarvan de Lumia 930 het nieuwe vlaggenschip is. De Lumia 630 en Lumia 635 richten zich op een volledige Windows Phone-ervaring tegen een aantrekkelijke prijs.

Alle drie de nieuwe Lumia’s zijn uitgerust met Windows Phone 8.1, wat Microsoft’s nieuwste versie van het mobiele besturingssysteem is. Deze update werd tijdens een afzonderlijk evenement aangekondigd. Ook opvallend is de toevoeging van SensorCore, dit is een exclusieve functie van Nokia waarmee bewegingssensoren tegen een laag energieverbruik worden uitgelezen.

Nokia Lumia 630 en Lumia 635

De Nokia Lumia 630 en Lumia 635 zijn gericht op de onderkant van de markt, maar moeten wel de volledige Windows Phone-ervaring gaan bieden. De smartphones zijn uitgerust met een scherm van 4,5 inch dat een resolutie van 854 bij 480 pixels weergeeft. Het verschil tussen de twee smartphones is dat de Lumia 635 in staat is om 4G-connecties te leggen.

De smartphones zijn uitgerust met een Snapdragon 400-chipset waarbij de quad-core processor op 1,2 GHz tikt. De camera schiet foto’s in 5 megapixels, maar beschikt niet over een flitser. De behuizing is van plastic en verkrijgbaar in de kleuren geel, groen, oranje, wit en zwart. De behuizing is desgewenst te verwisselen.

Nokia Lumia 930

Met de Nokia Lumia 930 heeft Nokia een nieuw vlaggenschip. Deze smartphone is uitgerust met een Full HD AMOLED-scherm van 5 inch, 2GB werkgeheugen en 32GB opslagruimte. Er is geen mogelijkheid om de capaciteit uit te breiden. Het rekenwerk wordt verricht door een quad-core Snapdragon 800-processor die tikt op 2,3 GHz. Draadloos laden is in de smartphone ingebouwd.

De PureView-camera aan de achterzijde schiet foto’s in 20 megapixel en beschik over optische stabilisatie, Carl Zeiss-lenzen en een dubbele flitser. De camera schiet video’s maximaal in Full HD-formaat. Nokia verklaarde tegenover Techzine bij de lancering van de Lumia 1520 (review) dat Ultra HD-opnames wel in de pijplijn zitten. Daar lijkt het vooralsnog niet van gekomen.


De behuizing van de Lumia 930 is zoals verwacht deels van metaal, deels van polycarbonaat. De smartphone komt beschikbaar in de kleuren groen, oranje, wit en zwart.

Beschikbaarheid

Nokia brengt de Lumia 630 en Lumia 635 in eerste instantie in opkomende markten uit. De Lumia 630 komt vanaf mei in een uitvoering met single- en dual-sim op de markt met adviesprijzen van respectievelijk 119 en 129 euro. De Lumia 635 laat tot juli op zich wachten en heeft een adviesprijs van 149 euro. Prijzen en beschikbaarheid voor de Benelux zullen nog volgen.

De Nokia Lumia 930 wordt in juni 2014 in Europa uitgebracht met een adviesprijs van 599 euro. Momenteel is het nog niet duidelijk of de Benelux bij de eerste landen zal horen.