2min

De Britse overheid heeft na een onderhandeling met Microsoft besloten om een jaar ondersteuning te kopen voor Windows XP, Office 2003 en Exchange 2003. In totaal betaalt de Britse overheid 5,584 miljoen Britse pond voor het extra jaar ondersteuning, omgerekend is dat zo’n 6,7 miljoen euro.

Op 8 april loopt de ondersteuning van Windows XP af en na die datum kan de veiligheid van het besturingssysteem niet meer worden gegarandeerd. Gebruikers dienen zo snel mogelijk te upgraden naar een recentere versie van Windows. Voor bedrijven en overheden is er echter een alternatief, ze kunnen bij Microsoft ondersteuning bijkopen, goedkoop is dat echter niet.

Normaal gesproken vraagt Microsoft hier 200 euro per pc voor, de Britse overheid heeft nog zoveel machines op Windows XP draaien dat men is gaan onderhandelen met Microsoft. Volgens The Register heeft men een korting van 20 miljoen pond bedongen, wat zou betekenen dat eigenlijk 25,584 miljoen pond moest worden betaald, omgerekend bijna 31 miljoen euro. Delen we dat door 200, dan komen we op zo’n 155.000 systemen.

Voordat Microsoft akkoord gaat met het leveren van langere ondersteuning op Windows XP, stelt het bedrijf wel een aantal eisen. Om te beginnen is er natuurlijk de fikse vergoeding, maar ook moet er een migratieplan voor een nieuwere versie van Windows aanwezig zijn. Het is dus niet zo dat bedrijven en overheden ondersteuning kunnen blijven bijkopen, ze worden alsnog gedwongen te upgraden naar een recentere versie van Windows. Door deze eis te stellen, komt Microsoft niet in de situatie dat het over 10 jaar aan hele luie bedrijven die weigeren te upgraden nog steeds ondersteuning aan het leveren is voor Windows XP .

Of de Nederlandse overheid een gelijkwaardige deal heeft gesloten met Microsoft is onduidelijk. Wel is bekend dat er ook bij onze overheid nog veel Windows XP-computers actief zijn. Dat geldt ook voor veel provincies en gemeentes, maar die zullen zelf met Microsoft moeten onderhandelen, zij moeten ongetwijfeld meer moeite doen om korting te krijgen aangezien het dan om minder pc’s gaat.

Lees ook onze blogs over het afgelopen van de ondersteuning voor Windows XP: