2min Devices

Toshiba Satellite P55t is de eerste laptop met 4K-resolutie

Toshiba heeft de eer om als eerste fabrikant een laptop met een 4K-resolutie op de markt te brengen. Op 22 april zal de Toshiba Satellite P55t in de verkoop gaan in de Verenigde Staten. Het basismodel gaat 1.500 dollar kosten, maar het unieke aan de laptop is dat er de mogelijkheid bestaat deze te voorzien van een 4K-scherm, wat neerkomt op een schermresolutie van 3840 x 2160 pixels.

Toshiba biedt de laptops altijd aan met verschillende configuratiemogelijkheden, helaas heeft het bedrijf niet bekendgemaakt wat je precies krijgt voor 1.500 dollar en wat je moet bijbetalen voor een dergelijk 4K-scherm. In elk geval is de maximale configuratie een Intel Core i7 quad-core processor, 16GB aan werkgeheugen, een AMD R9 M265X-videokaart en een 1TB SATA-schijf. Opvallend is dat Toshiba niet rept over de mogelijkheid voor een SSD, wat veel gebruikers toch wel wenselijk zullen achten.

Verder voorziet Toshiba de laptop van maar liefst vier USB 3.0-poorten, een SD-kaartslot, de laatste WiFi-standaard, een HDMI-poort, speakers van Harman Kardon en een toetsenbord met verlichting. De laptop maakt uiteraard gebruik van Windows 8.1.

Toshiba heeft gekozen voor de Ultra HD-versie van 4K, met een resolutie van 3840 bij 2160 pixels, dat komt neer op 282 pixels per inch. Deze variant heeft niet de voorkeur van de filmindustrie, die zien liever schermen met een resolutie van 4096 bij 2160 pixels. Dat maakt deze Toshiba-laptop overigens niet minder bijzonder. De laptop heeft ook het Technicolor Color-certificaat gekregen, waarmee we kunnen stellen dat de kleurechtheid van het scherm zeer goed is. Toshiba levert met de laptop ook een volledige versie van Adobe Photoshop Lightroom 5 mee om optimaal gebruik te maken van deze kleuren.

Of deze laptop ook in de Benelux beschikbaar zal komen is op dit moment nog onduidelijk.