1 min

In een blogbericht heeft Samsung het eigen beleid rondom bloatware aan de kaak gesteld. Het Koreaanse bedrijf geeft aan dat Galaxy-apparaten in het verleden te veel zijn volgepropt met software die de gemiddelde gebruiker nauwelijks tot nooit gebruikt. Bij de Galaxy S5 is dat beleid veranderd.

De Samsung Galaxy S5 (review) wordt in het blogbericht vergeleken met de Galaxy Note 3 (review). Waar de Galaxy S5 uit de doos beschikt over 40 applicaties, zijn dat er bij de Galaxy Note 3 maar liefst 51. In onze reviews kon Samsung regelmatig rekenen op opmerkingen over het aantal vooraf geïnstalleerde applicaties. De gewijzigde strategie bij de Galaxy S5 ging bij ons echter ook niet onopgemerkt voorbij en kon op lof rekenen.

Samsung geeft aan dat het heeft geluisterd naar de gebruikers. Applicaties die niet vaak gebruikt werden zijn van de Galaxy S5 verwijderd en eventueel beschikbaar gesteld via de widgets Galaxy Gift en Galaxy Essential. Samsung zou zelf de keuze hebben gemaakt om de ongebruikte apps te verwijderen, eerder dit jaar ging het gerucht dat Google druk uitoefende om dit voor elkaar te krijgen.

Vooralsnog zijn er geen aanwijzigingen dat Samsung ervoor zal zorgen dat reeds verkochte smartphones en tablets worden ontheven van de ongebruikte apps. Deze zijn normaal gezien niet door de gebruiker te verwijderen.

Onlangs bleek ook uit een onderzoek dat veel van Samsung’s apps nauwelijks worden gebruikt door Amerikaanse gebruikers.