Het bedrijf Xiaomi heeft de Mi Pad gepresenteerd: een betaalbare tablet die duidelijk is geïnspireerd op de iPad mini van Apple. Het grootste verschil is dat de Mi Pad een plastic behuizing heeft en op Android draait. Verder lijken de tablets op papier niet voor elkaar onder te doen.

Xiaomi heeft recent een naamswijziging doorgevoerd naar Mi. Het bedrijf wil met deze nieuwe korte naam meer markten gaan veroveren, waaronder de Europese en Amerikaanse. Of we ook producten van Xiaomi in Nederland kunnen verwachten is nog onduidelijk, maar het is elk geval een fabrikant om in de gaten te houden. Op dit moment doet Xiaomi hele goede zaken in China.

Vandaag werd de Mi Pad gepresenteerd. Het gaat om een kleine tablet met een 7,9 inch-scherm, net als de iPad mini. De schermresolutie is ook identiek met 2048 x 1536 pixels. De behuizing is echter gemaakt van plastic en verkrijgbaar in een groot aantal kleuren. Hierin lijkt de Mi Pad weer meer op de iPhone 5C, welke ook een plastic behuizing heeft en in verschillende kleuren verkrijgbaar is.

Aan de binnenkant van de tablet is overigens een hele krachtige chip te vinden, ditmaal geen goedkope Chinese processor, maar de NVIDIA Tegra K1. Dit is een chip die in januari op de CES werd gepresenteerd en waarvan de exacte prestaties nog niet helemaal duidelijk zijn, maar slecht zijn ze zeker niet.

Xiaomi heeft zelfs een eigen Android-skin ontwikkeld die veel wegheeft van iOS 7. Om overeenkomsten tussen de Mi Pad en de iPads van Apple te vinden hoef je maar weinig moeite te doen. De kans is dan ook redelijk groot dat als dit model naar Europa en de Verenigde Staten uitkomt, de juridische afdeling van Apple niet stil blijft zitten. Vooralsnog stelt Xiaomi dat het een testproduct is dat in eerste instantie alleen in China beschikbaar komt.

De tablet gaat ongeveer 240 dollar kosten en is daarmee een heel stuk goedkoper dan de iPad mini. De kans bestaat wel dat Xiaomi buiten China een hoger prijskaartje zal hanteren, zoals Huawei ook veel producten goedkoper verkoopt in het thuisland.