Het Finse Nokia heeft zojuist een tablet aangekondigd, de Nokia N1. Het gaat hierbij dus om het gedeelte van Nokia dat niet door Microsoft is overgenomen, wat ook meteen verklaart waarom Microsoft alle Nokia-logo’s aan het verwijderen is uit bestaande reclames. Wat opvalt aan de nieuwe tablet van Nokia is dat deze veel gelijkenissen vertoont met de iPad mini van Apple.

De Nokia N1 heeft net als de iPad mini een schermdiagonaal van 7,9 inch en een schermresolutie van 2048 x 1536 pixels. De behuizing is ook gemaakt uit één stuk geanodiseerd aluminium, ook zitten de camera, speakergrill, koptelefoon-aansluiting en knoppen op dezelfde positie als bij de iPad mini. Verder heeft Nokia ervoor gekozen om de nieuwe USB Type-C connector te gebruiken, hierdoor past de kabel ook als deze er ondersteboven wordt ingestoken. Het enige wat de Nokia N1 in vergelijking met de iPads niet heeft is een fysieke knop onder het scherm.

Nokia heeft het ontwerp van Apple wel verder geperfectioneerd, zo is de Nokia N1 net wat dunner met 6,9 millimeter en ook lichter met 318 gram. Ook is het scherm gelamineerd, in tegenstelling tot de iPad mini 3 (review) , hierdoor zit het scherm vast aan de beschermlaag en ligt deze dichter bij het oppervlak, hier heeft Apple bij de iPad Air 2 (review) al wel voor gekozen.

Nokia heeft qua fysiek ontwerp zich niet echt weten te onderscheiden, het heeft een succesvol ontwerp gepakt en dat verder geperfectioneerd. Daar houdt de vergelijking met Apple ook mee op, want Nokia kiest voor de installatie van Android 5.0 Lollipop, met daaroverheen de Nokia Z Launcher. Het meest unieke idee aan deze launcher is dat je een letter schrijft op het scherm en vervolgens alle contacten en apps met die letter worden getoond.

Als we de hardware van de tablet bekijken, zien we dat Nokia heeft gekozen voor een Intel Atom Z3580-processor met vier rekenkernen en een kloksnelheid van 2,4GHz. Ook is er 2GB aan werkgeheugen en 32GB aan opslagcapaciteit. Aan de achterzijde is een 8 megapixel-camera te vinden, aan de voorzijde een sensor met 5 megapixel.

Nokia is een intensieve samenwerking aangegaan met de fabrikant Foxconn om de Nokia N1 te gaan bouwen. Verder heeft Foxconn een licentie op het ontwerp, de Nokia-merknaam en Z Launcher-software. Vorige week schreven we al dat Nokia zou overwegen om zijn merknaam uit te lenen aan andere fabrikanten voor het maken van smartphones. Nu blijkt dat ze al een stuk verder waren dan overwegen en dat het niet direct gaat om smartphones, maar ook om tablets.


De Nokia N1 zal als eerste in China verschijnen voor 249 dollar exclusief belastingen. De bedoeling is dat de tablet nog voor het Chinese nieuwjaar verkrijgbaar is, dat valt op 19 februari. Na China zal de tablet worden uitgebracht in Rusland en enkele Europese landen. Of Nederland tot die landen behoort is nog onduidelijk, in het verleden stond Nederland altijd redelijk hoog op de lijst bij Nokia, maar dat is totaal geen garantie dat dat nu ook het geval is.