2min

Er gaan al enige tijd geruchten dat er geen nieuwe Nexus-smartphones meer zullen verschijnen, in plaats daarvan zou er een nieuwe serie komen, die onder het Android Silver-project vallen. Volgens Evan Blass, met de bekende Twitter-account @evleaks, zal LG de eerste met een Silver-smartphone zijn en komt deze in februari 2015 op de markt.

LG zal naar verluidt de eerste fabrikant zijn die het Silver-project van Google omarmt en er een smartphone voor gaat ontwikkelen. De smartphone krijgt naar verluidt een 64bit Snapdragon 810-processor en is daarmee mogelijk de eerste 64bit Android-smartphone. Wat het grote verschil wordt tussen Android Silver en de huidige Nexus-toestellen of de Google Play Store-edities is nog onduidelijk. Ook is het onduidelijk of Project Silver een werktitel of de definitieve naam is.

Wat wel duidelijk is, is dat Google nieuwe richtlijnen en regels zal hebben voor smartphones om aan het Silver-project te voldoen. Zo zal er ongetwijfeld geen bloatware (voorgeïnstalleerde apps die weinig tot niets toevoegen) op mogen staan en zullen er regels zijn omtrent de hardware en software. Waarschijnlijk zullen toestellen uit het Silver-project ook nog sneller van updates moeten worden voorzien. Of fabrikanten helemaal geen apps mogen voorinstalleren zal moeten blijken, wellicht dat Google kiest voor de weg die HTC is ingeslagen, waarbij de Sense-interface en bijbehorende onderdelen allemaal bestaan uit apps die vanuit de Play Store worden bijgewerkt, hierdoor hoeven er theoretisch gezien geen aanpassingen gedaan te worden in Android zelf.

Google zou in ruil voor deze lijst met additionele eisen een grote pot met marketinggeld voor de Silver-toestellen beschikbaar willen stellen. Waardoor het voor fabrikanten met minder financiële middelen voor marketing zeer interessant kan zijn.

Vooralsnog heeft Google het bestaan van Project Silver niet bevestigd, maar gezien alle geruchten en de bronnen kunnen we er wel vanuit gaan dat het bestaat. Mogelijk presenteert Google tijdens de ontwikkelaarsconferentie Google I/O op 26 en 27 juni het Silver-project, inclusief de eisen die daaraan gesteld worden.