2min Devices

Nieuwe Intel Core i-processoren niet op tijd voor back to school

Intel brengt elk jaar een nieuwe serie processoren uit, de afgelopen vier jaar verscheen er elk jaar een nieuwe generatie Intel Core i-processoren. Normaal gesproken komen de processoren ergens in het tweede kwartaal beschikbaar, zodat er tijdens de "back to school" periode voldoende keuze is voor de consument. Dit jaar gaat Intel dat niet halen, de nieuwe processoren moeten wel met de feestdagen in de winkels liggen.

De nieuwe generatie processoren van Intel draagt de naam Broadwell en is de opvolger van de huidige Haswell-serie. Intel heeft de nodige problemen met het produceren van de Broadwell-processoren, oorspronkelijk was het de bedoeling dat Broadwell-processoren al eind 2013 beschikbaar zouden komen, Intel werd door de problemen echter gedwongen om de lancering keer op keer uit te stellen.

Intel moet nu opnieuw de introductie uitstellen en zal deze over de zomer heen tillen. De fabrikanten van laptops en desktops zullen hier ongetwijfeld minder blij mee zijn: in de zomer is er altijd de traditionele back to school-periode. Veel mensen beginnen in september aan een nieuwe studie en dat is in veel gevallen ook een reden voor de aanschaf van een nieuwe computer.

Ook de CEO van Intel, Brian Krzanich, lijkt zich te realiseren dat het missen van de zomerperiode niet handig is. Hij zegt: "Voor back to school moeten we in juli en augustus in het winkelschap liggen, dat wordt erg lastig ". Het effect van de back to school-actie is de afgelopen jaren al flink minder geworden, maar zowel Intel als de fabrikanten hadden graag tijdens die periode hun nieuwe producten in de winkelschappen. Krzanich garandeert wel dat er tijdens de feestdagen laptops en desktops met de nieuwe Intel-processoren in de winkels liggen.

De nieuwe Broadwell-chips zijn een tick in Intel’s tick/tock-strategie. In een tock-jaar introduceert Intel een nieuwe processorarchitectuur om het productieproces in een tick-jaar vervolgens te verkleinen. Dit jaar moet Intel de 22nm Haswel-chips zien te verkleinen naar 14nm. Het probleem is echter: hoe kleiner de chips worden, des te moeilijker het wordt om ze nog kleiner te maken. Andere chipfabrikanten zoals AMD en ARM houden nog steeds vast aan het 28nm-principe, Intel loopt dus al flink voor op de concurrentie.

Intel heeft aangegeven dat de nieuwe Broadwell-chips opnieuw flink sneller zijn, maar behalve veel sneller zouden de chips ook 30 procent energiezuiniger zijn.

Bron:PCWorld