2min

Tags in dit artikel

, , , ,

De eerste smartphone met Tizen werd door Samsung al lang geleden beloofd, maar telkens uitgesteld. Nu is het dan toch zover: de Koreaanse fabrikant heeft de eerste smartphone met het eigen alternatief voor Android aangekondigd.

De eerste Tizen-smartphone zou eigenlijk medio 2013 op de markt worden gebracht, maar Samsung zag daarvan af om het platform meer ontwikkeltijd te geven. In de tussentijd werd het platform al wel gebruikt voor minder complexe apparaten zoals digitale camera’s en smartwatches. Nu is er dan toch ook de eerste smartphone: de Samsung Z.

Samsung rust de smartphone uit met een AMOLED-scherm van 4,8 inch en met een 720p-resolutie. De quad-core processor tikt op 2,3 GHz, het werkgeheugen bedraagt 2GB en er is een camera die een maximale resolutie van 8 megapixels ondersteunt. De lokale opslagruimte van 16GB is nog uit te breiden met een microSD-kaartje. Net zoals Samsung’s Galaxy S5 (review) is er een vingerafdrukscanner onder het scherm geplaatst, op de achterkant zit een hartslagmeter.

Volgens Samsung is Tizen een goed besturingssysteem omdat het snel is, het geheugengebruik is bijvoorbeeld geoptimaliseerd terwijl de toestellen sneller opstarten en uitgebreide mogelijkheden bieden op het gebied van multitasking.

Vooralsnog komt de Samsung Z alleen beschikbaar in Rusland, waar het toestel gedurende het derde kwartaal van dit jaar uitgebracht wordt. Het toestel zal wel in meerdere markten beschikbaar komen.