Berichten die via NL-Alert worden verspreid, zullen waarschijnlijk pas in 2015 ontvangen kunnen worden door apparaten die op een 4G-netwerk zijn aangemeld. De onderhandelingen voor gebruik van deze netwerken zijn nog gaande.

Mocht je vandaag om 12 uur het testbericht niet ontvangen hebben, maar wel in de veronderstelling zijn dat je toestel juist is ingesteld, dan komt dat mogelijk doordat je met een 4G-netwerk was verbonden. Veel gebruikers meldden vanmiddag geen bericht te hebben ontvangen, of het pas veel later binnen te krijgen.

NL-Alert en de Nederlandse providers zijn nog in overleg, momenteel is het daardoor niet mogelijk om de waarschuwingsberichten via 4G te verspreiden. Volgens NL-Alert zal het waarschijnlijk ook nog wel tot 2015 duren vooraleer het 4G-netwerk gebruikt kan worden. Dat is een probleem: steeds meer mensen worden op het 4G-netwerk aangesloten, KPN rondde de uitrol van het landelijk dekkende netwerk onlangs al af.

Providers krijgen op dit moment geen vergoeding indien een bericht via 4G verzonden wordt. Het verzenden van honderdduizenden berichten brengt bepaalde kosten met zich mee die dan ongedekt blijven. Toch zijn er voor de regering wettelijke pressiemiddelen die gebruikt kunnen worden om berichten toch ook via 4G te verzenden.

NL-Alert doet momenteel nog geen uitspraken over het verloop van de test van vandaag. Dat zal pas over enkele weken gebeuren. Waarschijnlijk volgt er later dit jaar opnieuw een proef.