1 min

Uiterlijk september 2015 wil NL-Alert enkele flinke verbeteringen doorgevoerd hebben, staat te lezen in een voorlopig besluit. Zo moet de dienstverlening ook via 4G-verbindingen gaan werken. Ook moeten berichten binnen drie minuten bij alle ontvangers worden afgeleverd.

Omdat het een voorlopig besluit betreft, zou de deadline nog kunnen verschuiven. Het gaat om een voorlopig besluit omdat de overheid er graag feedback op wil ontvangen, daarvoor staat 1,5 maand ingepland. NL-Alert is een systeem waarmee de overheid waarschuwingen kan uitsturen in geval van noodsituaties.

NL-Alert moet volgens het besluit minstens bij 95 procent van de beoogde doelgroep worden afgeleverd en dat moet bovendien binnen 3 minuten gebeuren. Uit recente tests blijkt dat veel gebruikers de berichten niet, dubbel of laat ontvangen.

Het op tijd afleveren van de berichten is overigens de verantwoording van de telecomprovider en moet kosteloos voor de gebruiker gebeuren. Ook moeten providers ervoor zorgen dat fabrikanten de cell broadcasting-technologie ondersteunen.

Dat het bericht door veel mensen niet wordt ontvangen kan overigens te maken hebben met hun verbinding: momenteel worden 4G-connecties niet ondersteund. Daar moet volgens het besluit verandering in komen.