1 min

Vandaag werd om 12 uur een testbericht uitgestuurd waarmee mensen konden testen of het ontvangen van NL-Alerts werkte. Dit bleek helaas lang niet bij iedereen het geval te zijn, of niet naar wens te verlopen.

Vandaag werd getest of mensen het bericht van NL-Alert konden ontvangen op hun mobiele telefoon. Vlak nadat mensen het testbericht hadden moeten ontvangen, bleek het allemaal nog niet geheel feilloos te verlopen. Via Twitter kwamen veel berichten binnen van mensen die het bericht niet, heel laat of juist meerdere keren hadden ontvangen.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft aangegeven dat ze op dit moment nog niet kunnen laten weten of de test geslaagd is. Bij een test in februari dit jaar gaf het ministerie al wel aan tevreden te zijn. Toentertijd waren er 1,4 miljoen Nederlanders die het bericht ontvingen.

Het feit dat sommige mensen meerdere berichten ontvingen kan gewijt worden aan het gegeven dat er in Nederland 25 veiligheidsregio’s zijn. Iedere regio krijgt zijn eigen bericht toegestuurd. Het is dus mogelijk dat mensen op een grensgebied van regio’s zaten en daardoor tweemaal het bericht kregen. Ook is het mogelijk dat mensen een bericht ontvingen, naar een andere regio gingen en vervolgens het bericht nogmaals ontvingen.

Het doel van het ministerie was om met de test van vandaag 4 miljoen Nederlanders te bereiken. Of dit is gelukt is op dit moment nog niet duidelijk.