2min

Professor Rachid Yazami van de technologische universiteit Nanyang in Singapore (NUS) heeft een chip ontwikkeld waarmee het mogelijk is een batterij binnen 10 minuten volledig op te laden. De chip is klein genoeg om in de meeste accu’s en batterijen te worden toegepast. De technologie komt in 2016 beschikbaar onder licentie voor andere fabrikanten.

Een uitvinding die het technologie landschap mogelijk fors gaat veranderen, een chip die kan worden toegepast in een batterij of accu waardoor het mogelijk is deze binnen 10 minuten volledig op te laden. Het heeft ruim vijf jaar geduurd om deze chip te ontwikkelen maar het resultaat mag er zijn.

De interesse voor de chip is overigens groot, Samsung Sanyo en Sony zouden zich al hebben gemeld voor de technologie. Volgens Professor Yazami wordt overigens niet alleen het laden fors versneld, ook het gevaar dat de batterij vlam vat wordt verkleind. De kans dat een batterij vlam vat is op dit moment al zeer klein, maar het kan altijd nog kleiner.

Op dit moment worden Lithium-accu’s langzaam opgeladen via een druppel principe omdat ze anders oververhitten en kunnen exploderen of vlam kunnen vatten. Met deze chip kan het druppel principe achterwege worden gelaten en kan de accu op volldige snelheid worden opgeladen zonder te oververhitten. De chip meet doormiddel van een uniek algoritme hoeveel lading er nog in de accu aanwezig is, waarbij het rekening houdt met de temperatuur en het voltage. Door de chip toe te passen in zowel de lader als de accu kan vervolgens de optimale laadsnelheid worden aangehouden een worden voorkomen dat de accu oververhit.

Volgens professor Yazami houden laders op dit moment geen rekening met de gezondheid van de batterij tijdens het opladen. Het blijft dezelfde hoeveelheid energie sturen onafhankelijk van hoever de chip is opgeladen. Door deze chip toe te passen wordt met alle omstandigheden rekening gehouden waardoor het laden veel sneller gaat.

De technologie komt voor het einde van 2016 beschikbaar voor andere fabrikanten zodat ze deze kunnen toepassen in hun producten.