Tijdens het Mobile World Congress hebben AMD, Intel en Qualcomm aangegeven dat er de komende jaren geen wereldveranderende technologieën op het gebied van accuduur aan zitten te komen. Het lijkt er daarmee op dat we voorlopig zullen moeten leven met smartphones die vrijwel dagelijks opgeladen dienen te worden.

Rob Chandhok van Qualcomm gaf aan dat het bedrijf elke chip ontwerpt met het energieverbruik in het achterhoofd. Er worden op dat gebied ook vorderingen gemaakt, zo biedt Qualcomm’s Toq-smartwatch een accuduur van ongeveer vijf dagen, terwijl de accucapaciteit slechts 240 mAh bedraagt.

Hoewel er met het ontwerp van chips wel het één en ander te winnen is, moeten echte innovaties eerder bij de accu’s zelf worden gezocht. Daar verwachten de grote chipfabrikanten voorlopig echter geen verbetering. Voorlopig moeten we het dus stellen met de Li-Ion-accu’s die vandaag de dag in vrijwel elk apparaat te vinden zijn.

Een ander probleem is de drang van fabrikanten om steeds betere schermen toe te voegen aan smartphones. Dat heeft zijn weerslag op de accuduur en je kan je afvragen of een pixeldichtheid van meer dan 500 pixels per inch nog voordelen biedt ten opzichte van een lagere dichtheid. Het menselijk oog zou op gebruiksafstand van smartphones geen baat meer hebben bij meer dan 320 pixels per inch.