1 min

De Nederlandse Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu wil dat Nederland koploper wordt op het gebied van zelfrijdende auto’s. Hiervoor moet de wet worden aangepast, zodat universiteiten en bedrijven als Google op de openbare weg hun voertuigen kunnen testen, uiteraard wel onder bepaalde voorwaarden. De Minister wil van de Nederlandse wegen een grote proeftuin maken.

Minister Schultz van Haegen zal volgend jaar de eerste wetsvoorstellen naar de Tweede Kamer sturen, om zelfrijdende auto’s op de Nederlandse wegen mogelijk te maken. Momenteel wordt er gekeken onder welke voorwaarden dit mogelijk moet worden gemaakt. De Minister ziet veel voordelen van zelfrijdende auto’s, zo zijn ze een stuk zuiniger, veiliger en zorgen ze voor minder files. De Minister wil grootschalige testen in Nederland, zodat het land niet alleen klaar is voor de komst van deze auto’s, maar ook koploper wordt in deze innovatieve ontwikkeling.

De Minister heeft vorig jaar al een ritje gemaakt in een zelfrijdende auto van de TU Delft, waarschijnlijk wil deze universiteit dan ook graag op de openbare weg gaan testen. Of er nog meer universiteiten en bedrijven interesse hebben om op de Nederlandse wegen te testen is onbekend. Google test momenteel al enkele jaren in de Verenigde Staten met zelfrijdende auto’s. Steeds meer Amerikaanse Staten verlenen Google toestemming om de testen uit te breiden.