1 min Devices

In toekomst mogelijk transparante sensoren in smartphone-schermen

Onderzoekers van de universiteit van Montreal heeft samen met Corning, het bedrijf achter Gorilla Glass, een nieuw type glas ontwikkeld. In dit nieuwe type glas zitten transparante sensoren verwerkt die bijvoorbeeld de omgevingstemperatuur kunnen meten, maar ook een sensor die nieuwe beveiligingstoepassingen mogelijk maakt.

Corning is zeer bekend van het Gorilla Glass dat door veel smartphones wordt gebruikt om het scherm te beschermen. Het glas van corning is ontzettend stevig en krasbestendig. Nu werkt Corning samen met de universiteit van Montreal om doorzichtige sensoren in het glas te plaatsen. Er kunnen zelfs sensoren over elkaar heen worden geplaatst in verschillende lagen van het glas.

De sensoren bestaan uit optische golfgeleiders die met een laser in het glas worden geplaatst. Deze sensoren zijn in staat om veranderingen in licht op te vangen. Daarmee kan bijvoorbeeld de omgevingstemperatuur worden gemeten. Ook kan er een uniek patroon in een scherm worden geplaatst dat dient als beveiliging. De telefoon kan bijvoorbeeld het patroon detecteren en op basis daarvan zichzelf identificeren. Als een telefoon gekopieerd wordt is de data erop onbruikbaar omdat het patroon in het glas dan ontbreekt.

Bron:PCWorld