2min

Alle klanten van T-Mobile die nog geen 4G hebben, kunnen vanaf eind juli sneller internetten op hun smartphone of tablet. T-Mobile heeft aangekondigd de downloadsnelheid van alle abonnementen zonder 4G te verhogen. De nieuwe snelheid is 15 Mbit per seconde, wat neerkomt op 1,8 MB per seconde. De uploadsnelheid wordt voor alle klanten gelijkgetrokken naar 3 Mbit per seconde.

T-Mobile hoopt met de hogere snelheden een betere ervaring te bieden. Het bedrijf wijzigt ook puur en alleen de snelheden, alle andere voorwaarden en databundels blijven gelijk. Voor klanten die al gebruik maken van 4G verandert niets, zij hebben al een snelheid van 15, 30 of 50 Mbit per seconde.

Hoewel een snellere internetverbinding heel prettig kan zijn, moeten klanten er wel rekening mee houden dat het gaat om een theoretische snelheid. De snelheid in de praktijk is afhankelijk van het toestel, de locatie waar je je bevindt, de zendmast en hoe druk het op dat moment is.

Volgens T-Mobile gaat de snelheid voor een kwart van de klanten met een abonnement omhoog, de overige klanten zouden al gebruikmaken van een snellere verbinding. Ook SIM-only-abonnementen vallen onder de snelheidsverhoging. De enige groep die niet is meegenomen met de snelheidsverhoging zijn de prepaid-klanten van T-Mobile.

T-Mobile is momenteel druk bezig met het uitrollen van een landelijk 4G-netwerk, maar kiest er tegelijk voor om het bestaande 3G-netwerk te upgraden. Door ook het bestaande netwerk te upgraden kan T-Mobile nu de snelheden verhogen.

Overigens is T-Mobile niet de enige partij die bezig is met een 4G-netwerk, ook KPN, Tele2 en Vodafone rollen momenteel een 4G-netwerk uit. KPN en Vodafone hebben al een landelijk dekkend netwerk, maar zijn nog bezig met verbeteringen. Daarnaast hebben KPN en Vodafone aangekondigd bezig te zijn met de volgende stap, het uitrollen van een LTE Advanced-netwerk, of ‘4G+’, zoals Vodafone het noemt. T-Mobile heeft nog niets laten weten over een LTE Advanced-netwerk, maar zegt hier binnenkort meer over te kunnen zeggen. LTE Advanced is de opvolger van LTE (4G) en is wederom een stuk sneller.