2min

Samsung is wereldwijd de grootste Android-fabrikant voor smartphones, maar voor wearables is dat een heel ander verhaal. Android Wear komt niet echt lekker van de grond en Google staat er nu alleen voor want Samsung gaat het niet meer gebruiken. Samsung gaat alleen nog wearables met Tizen OS maken. Daarmee staat Google voor de zware taak om van Android Wear een succes te maken met de kleinere fabrikanten.

Fast Company sprak met topmensen bij Samsung en die hebben aangegeven dat er geen Samsung apparaten meer zullen verschijnen met Android Wear. Wat betreft de wearables gaat Samsung all-in op het Tizen-besturingssysteem.

De voornaamste reden om te kiezen voor Tizen zou de accuduur zijn. Android Wear zou een veel grotere aanslag plegen op de accu dan Tizen dat doet en dat is nu net een van de grootste pijnpunten van wearables. Mensen willen niet elke dag hun smartwatch of smartband opladen. Samsung gebruikt het Tizen-besturingssysteem overigens ook voor andere apparaten, zoals televisies en koelkasten. Ook zijn er enkele smartphones met het besturingssysteem verschenen, maar wat dat betreft kiest Samsung toch wel voor Android.

Als Samsung inderdaad Android Wear de rug toekeert dan blijft Google over met een hele hoop kleinere fabrikanten om van Android Wear een succes te maken. Grootste kanshebbers in de toekomst voor een goede samenwerking met Google zijn waarschijnlijk Huawei en Motorola. Beide partijen hebben al hele mooie smartwatches laten zien en hebben diepe Chinese zakken. Bedrijven als HTC, LG en Sony kunnen ook een steentje bijdragen, maar zullen waarschijnlijk niet zo groot inzetten.