1 min

Softwaregigant Microsoft heeft een controversieel besluit genomen: nieuwe Windows Phone-toestellen zullen niet meer de optie bieden om Google Search als standaard zoekmachine in te stellen. De meeste modellen van de Nokia Lumia 630 en Lumia 930 bieden de optie bijvoorbeeld niet.

Standaard heeft Windows Phone als zoekmachine Bing ingesteld, deze dienst valt ook onder de gelederen van Microsoft. Het was altijd wel mogelijk om in de Instellingen-app alsnog voor Google’s zoekmachine te kiezen. Deze optie is op de Nokia Lumia 630 (review) bijvoorbeeld achterwege gelaten, zo ontdekte The Verge.

Wij hebben dit op een testmodel van de Lumia 630 en Lumia 930 geverifieerd. Op de Lumia 930 zou de optie eveneens achterwege zijn gelaten. Toestellen die een update naar Windows Phone 8.1 (review) hebben uitgevoerd bieden de mogelijkheid wel nog gewoon.

Ook wordt gemeld dat sommige Europese telecomproviders de optie alsnog kunnen inschakelen, het kan dus zijn dat de optie voor jou wel beschikbaar is. Microsoft schakelt de mogelijkheid standaard uit.