2min

Er is een video op YouTube verschenen waarin een nog aan te kondigen smartphone van BlackBerry is te zien, het gaat om de vierkante BlackBerry Passport. Dit toestel beschikt over een vierkant scherm van 4,5 inch. Hoewel de schermverhouding al vrij opmerkelijk is, heeft BlackBerry ook een nieuw type toetsenbord toegevoegd aan het toestel, het toetsenbord is namelijk fysiek aanwezig, maar ook aanraakgevoelig.

De Passport is een nieuw toestel van het Canadese BlackBerry. Officieel is het toestel nog niet aangekondigd en wanneer de Passport op de markt komt is dan ook nog onduidelijk, wij vermoeden ergens kort na de zomer. Het toestel is nu opgedoken in een video en het lijkt erop dat het al helemaal af is en de maker van de video over een van de eerste productie-exemplaren beschikt.

De BlackBerry Passport is een zeer onderscheidend toestel en een nieuwe poging van BlackBerry om weer iets van succes te boeken op de smartphonemarkt. De laatste jaren heeft het bedrijf het marktaandeel zien verdampen, BlackBerry probeert nu een andere koers te varen waarbij het zich meer gaat richten op software dan op hardware. Maar het bedrijf is nog niet helemaal klaar met hardware, gezien de Passport nog onderweg is.

Het toestel beschikt over een vierkant 4,5 inch-scherm met een schermresolutie van 1440 x 1440 pixels. Volgens BlackBerry zou dit optimaal zijn voor zakelijke gebruikers die documenten, spreadsheets en presentaties willen bekijken en bewerken. Onder het scherm bevindt zich een fysiek toetsenbord, dit toetsenbord is ook aanraakgevoelig. Zo kan er over het toetsenbord worden geveegd om te scrollen, maar ook kan er van letter naar letter worden geveegd om te typen. Dit is zeer uniek en gezien de markt voor smartphones met een fysiek toetsenbord min of meer is uitgestorven, heeft dit toestel wel kans van slagen. Voornamelijk omdat er gebruikers zijn die nog steeds zweren bij een fysiek toetsenbord. Het formaat van de smartphone is ongeveer gelijk aan een paspoort, vandaar de naam.

In bovenstaande video is een korte presentatie van het toestel te zien, inclusief het unieke toetsenbord. Ook is te zien dat het toestel is voorzien van BlackBerry 10, de meest recente versie van het BlackBerry-besturingssysteem. Een besturingssysteem waar op zich weinig mee mis is, ook wij waren redelijk enthousiast bij de introductie ervan, zie onze review van BlackBerry 10. Maar helaas heeft BlackBerry te weinig gebruikers en daardoor ook te weinig ontwikkelaars die het platform echt ondersteunen. BlackBerry is tot op heden niet in staat geweest een vuist te maken tegen de dominantie van Android en iOS. Voor het Canadese bedrijf is het dus te hopen dat de Passport daar verandering in kan brengen.