2min

BlackBerry heeft weer eens een smartphone uitgebracht, volledig gericht op de zakelijke gebruiker en ook nog eens enorm uniek. De BlackBerry Passport is een smartphone met een vierkant scherm van 4,5 inch en een fysiek aanraakgevoelig toetsenbord. De Passport is vooralsnog niet verkrijgbaar in Nederland, maar wel in Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

BlackBerry staat al geruime tijd onder druk omdat het de concurrentiestrijd met Apple en de Android-fabrikanten heeft verloren, het bedrijf ging bijna failliet. Na enkele flinke reorganisaties lijkt het bedrijf weer op de goede weg te zijn. Het bedrijf brengt tegenwoordig veel minder smartphones op de markt en focust zich meer op software.

Toch is het nu tijd voor een nieuwe smartphone, de BlackBerry Passport. Een smartphone waarmee BlackBerry zich weer echt op de zakelijke gebruiker richt, net zoals het dat vroeger deed. De Passport beschikt over een vierkant scherm met een doorsnee van 4,5 inch. Dit schermformaat is niet echt handig wanneer je veel video’s wil kijken maar wel voor Word en PDF documenten, Excel-sheets, e-mails en uiteraard websites.

Het scherm van de BlackBerry Passport biedt ondersteuning voor 60 tekens per regel, dat zijn er ongeveer twee keer zoveel als op elke andere willekeurige smartphone. Hierdoor kan je veel meer informatie tot je nemen met de Passport.

Onder het vierkante scherm is ook een fysiek toestenbord te vinden, met een fysiek toetsenbord kan je veel sneller documenten en e-mails typen dan via een schermtoetsenbord. Dit komt mede doordat je voelbare feedback hebt tussen de toetsen en bij het indrukken van een toets. Het unieke aan dit toetsenbord is echter dat het ook aanraakgevoelig is, zo kan door over het toetsenbord te vegen bijvoorbeeld door een document worden gescrolld.

De hardware aan de binnenkant van de BlackBerry Passport is redelijk nieuw en valt nog steeds onder de noemer high-end. Er is gekozen voor een Snapdragon 800-chip, dit is een quad-core chip met een kloksnelheid van 2,3 Ghz. Verder is een Adreno 330 GPU aanwezig, 32GB aan opslagcapaciteit en 3GB aan werkgeheugen. Ook beschikt het tosetel over een 13 megapixel camera met optische beeldstabilisatie. Qua connectiviteit is er voorzien in 4G, Bluetooth 4.0 en NFC.

Het toestel gaat deze week in de verkoop in Canada, Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Het toestel moet nog voor het einde van het jaar in Nederland en België te krijgen zijn. BlackBerry is hiervoor afhankelijk van distributeurs en telecomproviders waardoor er nog geen exacte datum bekend is. Het toestel heeft een adviesprijs van 649 euro.