In Windows Phone 8.1 heeft Microsoft de persoonlijke assistent Cortana toegevoegd en daarmee wordt indirect de concurrentie aangegaan met Apple’s Siri en Google Now. Iets wat Microsoft echter wel doet in tegenstelling tot Apple en Google is ontwikkelaars de mogelijkheid geven om toepassingen voor Cortana te ontwikkelen. Dat heeft geleid tot een eerste zeer functionele mogelijkheid, namelijk het bedienen van domotica in je huis.

Hoe handig is het als je tegen je telefoon kan zeggen: "doe het licht aan in de huiskamer", "zet de verwarming op 21 graden" of om te vragen of alle deuren en ramen op slot zitten als je op vakantie bent. Het bedrijf Insteon heeft de mogelijkheid om zelf applicaties voor Cortana te schrijven met beide handen aangepakt en heeft de domotica-producten van het bedrijf geschikt gemaakt voor de spraakassistent. Binnenkort zal de Insteon-app voor Windows Phone een update krijgen, waardoor de Cortana-functies worden toegevoegd.

Van Microsoft is het een hele slimme zet om Cortana direct vanaf het begin open te stellen voor externe ontwikkelaars. Hierdoor kan Cortana mogelijk een flinke voorsprong opbouwen ten opzichte van concurrenten Apple en Google, die hun persoonlijke assistenten nog niet hebben geopend voor derden.

Hoewel alle mobiele besturingssystemen nu over een persoonlijke assistent beschikken wordt er in de Benelux maar weinig gebruik van gemaakt. Voornaamste reden hiervoor is dat de Nederlandse taal nog niet wordt ondersteund. Inmiddels is bekend dat Apple op zoek is naar mensen die Siri geschikt kunnen maken voor veel nieuwe talen, waaronder het Nederlands. We gaan ervan uit dat Google en Microsoft dan niet achterblijven en hier ook aan werken. Welk bedrijf als eerste met ondersteuning voor nieuwe talen waaronder het Nederlands komt is vooralsnog afwachten.