Microsoft heeft zijn persoonlijke assistent nu ook beschikbaar gemaakt in Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje. Het gaat weliswaar nog om een alpha-versie, maar Microsoft geeft hiermee wel een signaal af dat het Cortana nog steeds doorontwikkeld en landen en talen aan het toevoegen is. Helaas voor ons staat Nederland nog niet op de lijst, of we Nederlands binnen afzienbare tijd wordt toegevoegd is onduidelijk.

De persoonlijke assistent van Microsoft draagt de naam Cortana en was vooralsnog alleen beschikbaar in de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk en China. In deze landen gaat het om een betaversie van Cortana. Gebruikers van Windows Phone 8.1 in Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje kunnen er nu voor kiezen om een alphaversie van Cortana te activeren in hun eigen taal.

De meeste functies in de betaversie zijn ook aanwezig in de alphaversie, maar sommige ontbreken nog. Zo is de reisinformatie vooralsnog beperkt tot de grote steden. Ook bepaalde referentiedata is nog niet beschikbaar in de alphaversie, hieronder valt bijvoorbeeld: "Hoe hoog is Mount Everest?". Deze referentiedata moet wel binnenkort beschikbaar gaan komen en de reisinformatie verbetert naarmate Microsoft meer informatie heeft verzameld. Microsoft gaat verder ook Europese voetbaluitslagen beschikbaar maken in Cortana.

Op dit moment werkt Cortana alleen in Windows Phone in een select aantal landen, maar volgend jaar zal Windows 10 verschijnen en ook daar zal Cortana een rol in gaan spelen. Hopelijk voor ons zal Microsoft dan ook het Nederlands gaan toevoegen, al is die kans niet heel groot.

Op dit moment hebben Apple, Google, Microsoft en Samsung een persoonlijke assistent ontwikkeld die je met spraak kan aansturen, maar geen enkele assistent is beschikbaar in het Nederlands. Op de website van Apple heeft in het verleden wel een vacature gestaan voor iemand die de Nederlandse taal machtig is en wilde werken aan Siri, Apple’s persoonlijke assistent. De grote vraag is welke assistent als eerste beschikbaar komt in het Nederlands.