2min

Sony heeft de resultaten gepresenteerd over het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar. Sony heeft minder smartphones verkocht dan in hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Sony wist het afgelopen kwartaal 9,4 miljoen smartphones te verkopen tegenover 9,6 miljoen een jaar eerder. Het bedrijf verwacht voor de rest van het jaar een tegenvallende vraag naar smartphones en het bedrijf verwacht geen winst te maken op de smartphone-divisie.

De smartphonemarkt is aan het veranderen en de enige partijen die daar profijt van lijken te hebben zijn de Chinezen. Gisteren schreven we al dat Apple en Samsung marktaandeel hebben moeten inleveren. Zij zijn echter niet de enige ook Sony sluit het kwartaal af met tegenvallende cijfers, het bedrijf was bezig aan een flinke opmars op de smartphonemarkt maar deze is nu tot stilstand gekomen, het bedrijf verkocht het afgelopen kwartaal minder smartphones dan in hetzelfde kwartaal een jaar geleden.

Sony voelt zich genoodzaakt om de verwachtingen voor dit jaar bij te stellen en verlaagd de verkoopverwachting van smartphones met 14 procent. Het bedrijf hoopt in plaats van 50 miljoen nu 43 miljoen smartphones te verkopen. Daarnaast verwacht het bedrijf dit jaar geen winst te maken op de smartphone-divisie maar ook geen verlies. De concurrentie op de smartphonemarkt is zeer hevig en vooral Chinese fabrikanten als Huawei en Lenovo profiteren hier momenteel van.

Er was ook goed nieuws voor Sony, het bedrijf wist het kwartaal af te sluiten met meer omzet maar ook met meer winst. De omzet steeg met 5,8 procent naar 1809,9 miljard yen (13,15 miljard euro) en de winst steeg met maar liefst 757,3 procent naar 26,8 miljard yen (194,6 miljoen euro). Sony wist voor het eerst in 10 jaar tijd winst te maken op de televisietak van het bedrijf.