Een aantal mensen dat betrokken was bij de ontwikkeling van Siri, Apple’s persoonlijke assistent in iOS, is nu een nieuw bedrijf begonnen genaamd Viv Labs. Hier wordt gewerkt aan een nieuwe persoonlijke assistent genaamd Viv, die naar belofte veel verder gaat dan Siri en veel complexere opdrachten kan uitvoeren.

Bij de introductie van Siri in 2011 was iedereen redelijk onder de indruk van wat de assistent te bieden had. Inmiddels zijn we drie jaar verder en eigenlijk is er maar weinig veranderd, Apple heeft Siri niet enorm veel beter gemaakt en ook is de assistent nog steeds beperkt beschikbaar in een aantal talen. Wel hebben Google en Microsoft inmiddels ook persoonlijke assistenten ontwikkeld en die van Microsoft, Cortana, is al een heel stuk beter.

Viv moet de overtreffende trap worden, die alle persoonlijke assistenten vandaag de dag moet vergeten. De mensen van Viv Labs streven ernaar dat Viv straks ook in staat is om complete zinnen te snappen en in staat is om ook echt dingen voor je te doen. Viv moet dan ook actief gaan samenwerken met andere applicaties, bijvoorbeeld het boeken van een vlucht, een taxi bellen, informatie opvragen en nog veel meer.

Viv moet echt werk uit handen nemen. "Boek de goedkoopste vlucht van Amsterdam naar New York op 1 september en boek de terugvlucht de maandag daarna.", dat soort lange zinnen moet Viv gaan snappen. Het is nog onduidelijk of Viv daarbij afhankelijk wordt van derde partijen die apps gaan ontwikkelen voor Viv of dat Viv Labs zelf ondersteuning gaan inbouwen voor dit soort diensten. Viv zal ongetwijfeld als eerste in het Engels beschikbaar worden, voordat er andere talen worden toegevoegd.

Viv moet dus een heel stuk verder gaan dan de huidige persoonlijke assistenten, hiervoor zal een smartphone zinnen moeten gaan opdelen om ze vervolgens te analyseren om te begrijpen wat er wordt gevraagd. Op dit moment moet je bij Siri, Cortana en Google Now je woorden heel nauwkeurig kiezen, anders snappen de diensten het vaak niet. Er zijn al wel computers die in staat zijn om complexe zinnen te snappen, maar deze technologie is nog nooit beschikbaar gemaakt op smartphones.

De mensen die nu bij Viv Labs werken komen grotendeels bij Apple vandaan, maar Apple is niet betrokken bij de ontwikkeling van Viv. De kans is echter wel groot dat een van de grote drie (Apple, Google of Microsoft) het bedrijf snel zal inlijven, mocht Viv een groot succes worden.