Momenteel meldt het geruchtencircuit dat de iPhone 6 duurder zal worden door het gebruik van saffier. Er gaat echter ook een tegengeluid op: het gebruik van saffier in de iPhone 6 kost Apple niets of nauwelijks extra geld, mits er voldoende voorraad is.

The Wall Street Journal (WSJ) meldde gisteren dat de prijs van de iPhone 6 oploopt doordat gebruik wordt gemaakt van kunstmatig saffierglas in plaats van het welbekende Gorilla Glass. Het wordt zelfs mogelijk geacht dat Apple de iPhone 6 in varianten met Gorilla Glass en saffierglas uitbrengt.

Naar aanleiding van het verhaal van de WSJ is TechCrunch op onderzoek uitgegaan en zijn verschillende experts ondervraagd over saffierglas. De algemene consensus is dat Apple en partner GT Advanced Technologies enkele trucs zullen toepassen om het productieproces goedkoper te maken.

Zo nam GT Advanced Technologies vorig jaar het bedrijf Twin Creeks Technologies over. Dat bedrijf is gespecialiseerd in een proces genaamd Hyperion, een methode om met een ionenkanon zeer dunne lagen van een materiaal te snijden. Een patent van Apple beschrijft hoe apparaten beschermd kunnen worden door een basis van goedkoop glas, dat gelamineerd is aan een laag saffier dat als buitenste laag fungeert. Door de laag saffier dunner te maken gaan de kosten omlaag. Experts vermoeden zelfs dat het gebruik van saffier op deze manier goedkoper zou kunnen zijn dan bij het alternatief Gorilla Glass.

Natuurlijk kunnen de toegenomen schermgrootte of de toevoeging van andere de prijs van de iPhone 6 eveneens opdrijven. Gezien de toch al hoge prijs van de smartphones is dat wellicht niet het beste idee. Apple kondigt de iPhone 6 waarschijnlijk op 9 september aan, dan weten we meer.