HP heeft vandaag bekendgemaakt dat het met twee kleine Windows-pc’s op de markt komt. Met deze twee systemen brengt HP concurrentie op de markt voor de Chromebox-producten, maar dan uiteraard voorzien van Windows 8.1. HP komt met een goedkoop en iets duurder model.

Niemand kan zeggen dat HP een voorstander is van een bepaald besturingssysteem, het bedrijf introduceert immers producten met allerlei verschillende besturingssystemen. Zo heeft het bedrijf laptops met Android, Chrome OS en uiteraard Windows. Verschillende fabrikanten hebben naast een Chromebook (laptop met Chrome OS) ook een Chromebox (mini pc met Chrome OS) uitgebracht, daar zet HP nu twee mini pc’s met Windows 8.1 tegenover.

HP heeft al de goedkope HP Stream 14-laptop (review) met Windows 8.1 en daar komt nu de HP Stream Mini bij. De HP Stream mini is een klein felgekleurd blauw plastic doosje met vier USB 3.0-poorten, een HDMI-aansluiting, DisplayPort en een audio-jack. Aan de binnenkant is een Intel Celeron-processor geplaatst met 2GB aan werkgeheugen en 32GB opslagcapaciteit. De bedoeling is dat je zoveel mogelijk bestanden in de cloud opslaat, je krijgt dan ook 200GB aan opslagcapaciteit in de OneDrive van Microsoft. De adviesprijs van de HP Stream mini is in de Verenigde Staten 180 dollar.


Naast deze goedkope variant heeft HP ook een iets duurdere variant: de HP Pavilion mini. Deze heeft een wat meer professioneel uiterlijk met grijs en wit. De aansluitingen zijn identiek, maar aan de binnenkant is een iets krachtigere Intel Pentium-processor aanwezig, alsook 4GB aan werkgeheugen. De opslagcapaciteit van dit model is 500GB en bij dit model is dan ook geen cloudopslag inbegrepen. Dit model heeft een advies prijs van 320 dollar.

Beide modellen verbruiken overigens maximaal 45 watt. Of en wanneer ze naar Nederland of België komen is nog onduidelijk.

Apple heeft al jaren dergelijke mini’s in het assortiment, maar deze zijn niet extreem populair en ook niet zo bekend bij het grote publiek. Wel moeten we hierbij opmerken dat deze producten van HP niet kunnen concurreren met die van Apple. De Apple’s Mac mini’s beginnen pas bij 519 euro en zijn een stuk krachtiger.