De updates voor Apple’s mobiele besturingssysteem iOS zijn de afgelopen weken in rap tempo uitgebracht en de eerstvolgende grote update lijkt ook niet lang op zich te laten wachten. Ontwikkelaars zijn voorzien van een eerste bètaversie van iOS 8.1 en daarin is ondersteuning voor Touch ID op de iPad ontdekt. Apple zou ook al werken aan iOS 8.2 en 8.3.

Apple bracht iOS 8 (review) op 17 september uit en kwam een week later met iOS 8.0.1. Die update bleek echter problematisch in combinatie met de iPhone 6 (review) en iPhone 6 Plus, waardoor Apple zich genoodzaakt zag om enkele dagen later met iOS 8.0.2 op de proppen te komen.

Nu is het echter tijd voor de eerste bèta van iOS 8.1. Uit eerste berichten blijkt al dat iOS 8.1 referenties naar Touch ID voor de iPad bevat. Dat Apple’s tablets een vingerafdrukscanner krijgen wordt al langer vermoed. Hoewel de pagina wel melding van de mogelijkheid maakt om via Apple Pay te betalen met de iPad, is er nog geen bewijs dat de nieuwe iPads over een NFC-chip zullen beschikken.

Apple Pay is momenteel nog niet operatief, maar daar zou iOS 8.1 ook verandering in kunnen brengen. Er is een verborgen pagina gevonden, waarbij creditcards aan de dienst kunnen worden toegevoegd. Het iBooks-icoon krijgt een makeover en in de Instellingen-app is in het overzicht van een app in te zien welke permissies ze hebben gekregen.

Verder lijkt iOS 8.1 voornamelijk kleine wijzigingen in het ontwerp te bevatten, plus natuurlijk de nodige bugfixes.