2min

Sinds gisterenavond is de update naar iOS 8.1 te downloaden. De belangrijkste vernieuwing is de introductie van Apple Pay, een dienst waarmee in Amerikaanse winkels contactloos betaald kan worden. Ook wordt de samenwerking met Mac-producten verstevigd middels de Continuity-optie.

Apple Pay kan voor Apple wel eens een erg belangrijk product worden, maar voorlopig kunnen we er in Europa nog niks mee. De betaaldienst wordt in eerste instantie in thuismarkt Amerika uitgerold, waarschijnlijk volgen andere markten in 2015.

Middels Apple Pay is het mogelijk om met de Touch ID-scanner betalingen uit te voeren. Middels de NFC-chip in de iPhone 6 (review) en iPhone 6 Plus (review) kan ook in 220.000 Amerikaanse winkels betaald worden. Het voordeel voor Apple is dat het als provider -zoals bij elke betaaldienst- een fractie van elk transactiebedrag ontvangt.

Aan Apple Pay hebben we voorlopig niet zoveel, maar mits je een Mac hebt ligt dat bij Continuity anders. Een iOS 8.1-apparaat kan apps overdragen aan een Mac met OS X 10.10 Yosemite en andersom. Heb je bijvoorbeeld een website openstaan in Safari, dan verschijnt daarvan een icoontje links van het Dock op je Mac. Door op dat icoontje te drukken wordt de geopende webpagina op je Mac weergegeven. Deze samenwerking bestaat in combinatie met allerlei apps van Apple en is ook voor derde partijen te integreren. Dit was al mogelijk met iOS 8 en Yosemite, nu kunnen ook telefoongesprekken en sms-berichten beantwoord worden via de Mac.

Apple herintroduceert ook de Camera Roll, een weergave van foto’s die veel gebruikers klaarblijkelijk toch niet konden missen. Ook wordt iCloud Photo Library van een update voorzien zodat gebruikers hun afbeeldingen in volledige resolutie in de cloud kunnen opslaan en een geoptimaliseerde versie op het toestel kunnen laten staan.

iOS 8.1 kan geïnstalleerd worden door je iDevice op iTunes aan te sluiten, of via de Instellingen-app te laten zoeken naar een update. iOS 8.1 is te installeren op alle apparaten die naar iOS 8 konden upgraden.