1 min

Apple heeft de update naar iOS 8.3 vrijgegeven, maar in deze nieuwe versie van iOS is een flinke bug geslopen. Het bedrijf uit Cupertino heeft per ongeluk de ondersteuning voor de vingerafdrukscanner uitgeschakeld in de App Store. Gebruikers kunnen een app-download of aankoop niet goedkeuren via de scanner maar moeten hun code intypen.

De update naar iOS 8.3 werd woensdagavond vrijgegeven, voor ons als Nederlanders en Belgen is de belangrijkste verbetering in deze versie de toevoeging van de Nederlandse taal aan spraakassistent Siri. Het is nu mogelijk om geavanceerde spraakcommando’s te geven aan je iPhone of iPad, bijvoorbeeld "maak een nieuwe afspraak op 9 mei om 13:00 verjaardag van Marc" of "Navigeer naar de wallen in Amsterdam".

Veel gebruikers melden na het updaten naar iOS 8.3 echter problemen met de vingerafdrukscanner. TouchID zou nog wel werken om een iPhone of iPad te ontgrendelen, maar het zou niet meer mogelijk zijn om goedkeuring te geven aan een app-download of app-aankoop in de App Store.

Apple heeft nog niet gereageerd op de klachten, maar waarschijnlijk zien we op zeer korte termijn iOS 8.3.1 verschijnen om de problemen met TouchID weer op te lossen. Het is niet voor het eerst dat Apple updates uitbrengt waar bugs in zitten. In iOS 8.0.1 werkte TouchID ook niet maar tot overmaat van ramp werden er ook geen mobiele signalen meer ontvangen.