1 min

Het Nederlandse TomTom gaat samen met volkswagen aan zelfrijdende auto’s werken. De taak van TomTom is om zeer gedetailleerde navigatiekaarten te ontwikkelen voor deze auto’s. TomTom kan zeer waardevolle informatie leveren aan zelfrijdende auto’s, bijvoorbeeld de locatie van stoplichten.

Volkswagen zal uiteraard de ontwikkeling van de auto voor zijn rekening nemen, TomTom zal een flink steentje gaan bijdragen in de software en de benodigde informatie. Volgens TomTom zelf zijn zaken als stoplichten en rijstrookmarkeringen erg belangrijke informatie voor een zelfrijdende auto.

Het idee is om een "Navigatie Data Standaard" te ontwikkelen waarmee het mogelijk is om uitbreidbare en betaalbare zelfrijdende systemen te ontwikkelen zonder gebruik te maken van dure hardware. Google werkt bijvoorbeeld al jaren aan een zelfrijdende auto maar maakt hiervoor gebruik van hardware met een stevig prijskaartje.

TomTom wist in korte tijd grote naamsbekendheid op te bouwen met hun navigatiesystemen, inmiddels zijn die producten weer een beetje verdwenen en vervangen door de smartphone. TomTom verdient echter nog steeds geld met navigatiediensten, bijvoorbeeld ingebouwde navigatiesystemen in auto’s, maar ook de Kaarten leveren onder licentie veel geld op. Nu kiest TomTom voor een nieuw avontuur met de zelfdrijdende auto.