2min

Microsoft heeft via de Twitter-account Lumia bekendgemaakt dat alle Windows Phone 8-toestellen in de toekomst geüpdatet kunnen worden naar Windows 10. Dat betekent dat alle voormalige Nokia-toestellen in elk geval een update gaan krijgen, het handje vol Windows Phone 8-toestellen van andere fabrikanten is nog even de vraag, het is aan partijen als HTC, Huawei en Samsung om de update daadwerkelijk beschikbaar te maken.

Microsoft maakt in elk geval niet dezelfde fout als bij de overgang van Windows Phone 7 naar Windows Phone 8, alle toestellen konden destijds niet worden bijgewerkt naar Windows Phone 8. Gebruikers werden min of meer gedwongen een nieuw toestel te kopen. Nu kiest Microsoft ervoor om ruim op tijd een duidelijk statement af te geven dat alle Windows Phone 8-toestellen een update gaan krijgen naar Windows 10. Hiermee krijgen Windows Phone-gebruikers echt waar voor hun geld want dat betekent dat sommige toestellen minimaal drie jaar voorzien worden van updates. Naast Microsoft biedt alleen Apple zulke lange ondersteuning op zijn smartphones, het is wel uniek dat Microsoft sommige goedkope smartphones zolang blijft voorzien van software-updates.

High-end Android-smartphones krijgen over het algemeen ongeveer 2 jaar lang updates, bij de goedkopere toestellen is het altijd maar de vraag of de toestellen voorzien worden van updates. Bij Android is het updaten van de smartphones ook een veel lastiger proces omdat vrijwel alle fabrikanten een hele hoop aanpassingen doen aan het besturingssysteem. Hierdoor biedt elke Android-fabrikant een unieke ervaring en heeft het de mogelijkheid zich te onderscheiden, bij Windows Phone zijn aanpassingen onmogelijk.

Wanneer Windows 10 precies verschijnt is nog onduidelijk, wij vermoeden eind 2015. Windows 10 verschijnt behalve voor de smartphones ook voor tablets, laptops en desktop-computers.

Lees hier onder eerste indruk van Windows 10 voor de pc.

Of onze review van de Lumia 930, het vlaggenschip van Microsoft.