Android 5.0 Lollipop lijkt te kampen met een vervelend probleem: gebruikers hebben niet de mogelijkheid om het geluid van hun toestel volledig te dempen. Het is onduidelijk of het een bug betreft, of dat Google de functie simpelweg heeft verwijderd.

De update naar Android 5.0 Lollipop zorgt ervoor dat gebruikers op veel gebieden vooruitgaan, maar er lijkt ook een grote tekortkoming te zijn. Na het installeren van de update is het niet meer mogelijk om het geluid van het toestel volledig te dempen. Gebruikers klagen massaal op bijvoorbeeld Reddit, het is echter onduidelijk of het een bug betreft. Op het moment van schrijven zijn er in het desbetreffende topic meer dan 400 reacties geplaatst.

Voorheen was het mogelijk om het geluid van toestellen te dempen door de onderste volumeknop enige tijd ingedrukt te houden, of de optie te selecteren in het menu dat verschijnt als de aan- en uitknop langdurig wordt ingedrukt. Het toestel gaat dan in een mode waarin alleen gevibreerd wordt bij de ontvangst van notificaties. Door nogmaals op de volumeknop te drukken wordt ook het vibreren uitgeschakeld. In Android 5.0 Lollipop is dat laatste element verwijderd.

Android Lollipop biedt wel een Priority Mode, waarmee het mogelijk is om alle notificaties en andere geluiden te blokkeren, maar die functionaliteit wordt door veel klagende gebruikers niet als een alternatief gezien. De alarmfunctie werkt dan bijvoorbeeld immers ook niet. Opmerkelijk genoeg beschikt de Google Nexus 9-tablet wel over de stille modus, daardoor lijkt het te draaien om een bug.