Vorige maand lanceerde Honor zijn eerste smartphone, de Honor 6. Nu brengt Huawei’s dochter zijn tweede toestel op de markt, de Honor 3C. Waar we bij de Honor 6 nog konden spreken over een high-end toestel, is de Honor 3C een goedkoop budgettoestel. Het nieuwe merk wil zich onderscheiden op de smartphonemarkt door actief in te spelen op feedback van gebruikers.

Voor mensen die het smartphonemerk Honor nog niet kennen: dat is niet zo vreemd, het merk heeft zichzelf pas vorige maand in Europa gepresenteerd. Op papier is het een tweede merk van Huawei dat als een aparte dochteronderneming in de markt wordt gezet. Honor stelde tijdens de lancering dat het de smartphonemarkt wil opschudden, het bedrijf wil dat doen door een hoge prijs-/prestatieverhouding te bieden, maar bovenal door actief te luisteren naar de gebruikers en hun feedback actief te gebruiken. Van Honor mogen we dus verwachten dat elke smartphone een stuk beter wordt en dat telefoons via software-updates actief de telefoons beter worden.

Vandaag kondigt Honor via een persbericht het tweede toestel aan, de Honor 3C. De Honor 3C is een smartphone met een schermdiagonaal van 5 inch en een schermresolutie van 720 x 1280 pixels, wat neerkomt op 294 pixels per inch. Dat is een nette pixeldichtheid, maar het kan veel beter.


Aan de binnenkant is niet gekozen voor een Kirin-processor van Huawei, maar voor een chip van MediaTek. Het gaat om de MT6582, deze chip kwamen we ook al tegen in de Alcatel One Touch Pop C7 (review) en Pop C9 (review). Daarvan weten we dat de systeemprestaties wel in orde zijn, maar de grafische prestaties laten wat te wensen over. Verder is er gekozen voor 2GB aan werkgeheugen, wat redelijk veel is voor een budget-toestel. De opslagcapaciteit bedraagt 8GB en is nog uitbreidbaar via een microSD-kaartje. Opmerkeijk is de keuze van Honor om het toestel uit te brengen met twee simkaart-sloten, meestal verschijnen zulke varianten niet in Nederland.

Verder is gekozen voor een 8 megapixel-camera met LED-flitser aan de achterzijde en een 5 megapixel-camera aan de voorzijde. Het toestel draait op Android 4.2 Jelly Bean, een Android-versie die inmiddels twee jaar oud is. Dat is niet echt in lijn met de strategie van het bedrijf, als je wilt luisteren naar kritiek van gebruikers is gebruikmaken van recente software toch wel een vereiste. Bovenop Android 4.2 draait Emotion UI 2.0, de eigen skin van Huawei en Honor, ook dit is een oude versie.

De Honor 3C heeft een adviesprijs van 139,99 euro wat redelijk scherp is, maar er zijn ook zeker vergelijkbare smartphones. Het toestel is vanaf vandaag te pre-orderen en wordt vanaf maandag 24 november verscheept.