Google is bezig met Project Ganesh dat als doel heeft Chrome voor Android sneller te maken door de gpu in te zetten voor het opbouwen van de webpagina’s. Google hoopt uiteindelijk de browser te kunnen laten draaien met een snelheid van 60 frames per seconde. Op dit moment wordt Project Ganesh nog alleen intern getest.

Project Ganesh is een goed voornemen van Google om de internetervaring binnen Android flink sneller te maken, maar het zal waarschijnlijk nog wel even duren voordat Google dit voor elkaar heeft. Op dit moment zou pas 15 procent van de webcontent via de gpu gerenderd kunnen worden. Daardoor is pas slechts een gedeelte sneller te laden maar niet de volledige webpagina, wat wel nodig is om de 60 fps te halen.

In de huidige Android-browser worden alle elementen via de cpu gerenderd behalve de videostreams. Hierdoor kan de browser nog weleens traag aanvoelen, zeker als je snel van boven naar beneden scrollt op een webpagina. De browser moet dan zo snel mogelijk de pagina opbouwen en komt daarvoor weleens prestaties te kort.

Op dit moment werk Project Ganesh alleen op een interne Canary-build, wanneer en of Google een openbare testversie uitbrengt van Ganesh is nog onduidelijk. Het zou Android in elk geval wel een flinke voorsprong kunnen geven als het Google lukt om Ganesh binnen afzienbare tijd toe te passen in Android. Veel apps maken gebruik van webelementen die met Chrome worden geladen, daarnaast is de browser natuurlijk een van de meest gebruike apps op een smartphone.