2min

Volgens marktonderzoeker Gartner is Samsung’s marktaandeel in smartphones in een jaar tijd flink gezakt. Het Zuid-Koreaanse bedrijf is vooralsnog nog steeds wel de grootste producent van smartphones, maar lijkt wel in een neerwaartse spiraal te verkeren.

Dat het momenteel niet zo best gesteld is met Samsung’s mobiele tak, zal voor de meeste lezers wellicht geen geheim zijn. We zagen in het afgelopen kwartaal bijvoorbeeld al een winstdaling van zo’n 60 procent. Ook Samsung’s marktaandeel in smartphones lijkt in elkaar te donderen. Marktonderzoeker Gartner geeft aan dat Samsung’s wereldwijde aandeel van 32,1 naar 24,4 procent is gezakt.

In het derde kwartaal van 2014 verkocht Samsung wereldwijd 73,2 miljoen smartphones, wat 24,4 procent van de totale verkoop van 301 miljoen toestellen is. In dezelfde periode vorig jaar werden door alle fabrikanten samen 250,3 miljoen smartphones verkocht.

Hoewel de markt dus nog groeit, is ook de absolute verkoop van Samsung dalende: een jaar eerder verkocht het Zuid-Koreaanse bedrijf 80,4 miljoen smartphones en dat was toen goed voor een aandeel van 32,1 procent. Samsung heeft vooral veel moeite om nog toestellen te verkopen in China, waar de cijfers volgens Gartner met 28,6 procent zakten. Eerder bleek ook al dat de verkoop van de Galaxy S5 (review) absoluut niet aan de verwachtingen kon voldoen.

Apple zag het aantal verkochte toestellen stijgen van 30,3 miljoen naar 38,2 miljoen stuks. Ook Huawei en Xiaomi zagen hun aantallen hoger uitvallen: Huawei steeg met 4,3 miljoen stuks naar 16 miljoen in totaal en Xiaomi steeg met 3,6 miljoen naar 15,8 miljoen stuks. Volgens Gartner is Huawei momenteel dus nog de nummer drie van de markt.

Het marktaandeel van Android zag ook dit jaar weer een stijging. Google’s mobiele platform bedient nu 83,1 procent van de markt, vorig jaar was dat 82 procent. Ook het aandeel van Apple’s iOS steeg een beetje, van 12,1 naar 12,7 procent. Het aandeel van Windows Phone en BlackBerry zakte juist met respectievelijk 0,6 en 1 procent naar 3 en 0,8 procent.

Gartner voorziet vooral goede dingen voor Apple en Chinese fabrikanten: "Tijdens de feestdagen verwachten we een recordverkoop van de iPhone 6 (review) en iPhone 6 Plus (review), maar we moeten ook de Chinese fabrikanten niet onderschatten."