Nadat Samsung’s mobiele besturingssysteem Tizen de afgelopen jaren keer op keer is uitgesteld, lijkt het er nu toch echt van te komen. Een woordvoerder van Samsung heeft bevestigd dat de Samsung Z1 met Tizen op 18 januari wordt uitgebracht.

Helaas zal de Samsung Z1 vooralsnog aan onze neus voorbij gaan en enkel in India worden uitgebracht. Dat is ook niet zo gek omdat het een zeer goedkoop model betreft. De Samsung Z krijgt in India een prijs van omgerekend minder dan 75 euro. In februari zou Samsung ook Tizen-toestellen in China willen uitbrengen, thuisland Zuid-Korea moet tot medio 2015 wachten.

De Samsung Z1 is wat specificaties betreft natuurlijk ook niet veel speciaals, vergeleken met de topmodellen. Het toestel heeft een schermgrootte van 4 inch en hanteert een WVGA-resolutie, ofwel 480 bij 800 pixels. Verder is er een dual-core processor die op 1,2 GHz tikt. Het toestel heeft 768MB werkgeheugen, 4GB opslagruimte, 3G-ondersteuning, 1500 mAh accucapaciteit en een 3 megapixel-camera op de achterzijde. Ook is er ruimte voor twee simkaarten en een microSD-kaart.

Tizen lijkt -in eerste instantie- dus vooral bedoeld als een concurrent voor Google’s Android One-programma. Zonder de komst van een high-end model kan Tizen niet in de hogere prijsregio’s concurreren met Android, iOS en Windows Phone.