De nieuwe MacBook Air heeft volgens 9to5Mac twee aspecten die bij de ontwikkeling een sleutelrol hebben gespeeld. Allereerst is er uiteraard een nieuw type processor dat zonder actieve koeling kan worden, maar ook de nieuwe omkeerbare USB-poort was van groot belang. De Apple-site liet ook renders maken op basis van de verworven informatie.

De nieuwe MacBook Air,geflankeerd door de huidige modellen

Apple zal naar verwachting binnenkort met een nieuwe MacBook Air op de proppen komen. Het systeem moet onder andere voorzien worden van een Retina-scherm en zal nog dunner en lichter worden. Of Apple ook Lenovo’s LaVie Z in dit opzicht kan overtreffen moeten we echter nog maar afwachten.

Volgens bronnen van 9to5Mac waren er bij de ontwikkeling van de nieuwe MacBook Air twee zaken die van groot belang waren. Ten eerste is er de Intel Core M-processor die goed kan functioneren met enkel passieve koeling. Daardoor is het niet langer nodig om een ventilator in de behuizing van de laptop te plaatsen, waardoor de behuizing dunner kan worden. Wel zijn dergelijke Core M-processors absoluut niet de snelste chips op de markt.


Al eerder werd beweerd dat de huidige USB-poort te dik is voor de nieuwe MacBook Air. Maar in 2014 werden ook de werkzaamheden aan een nieuwe standaard voor USB-poorten afgerond. Het gaat hierbij om USB 3.1 Type-C: een poort waarbij USB-kabels ook ondersteboven in de aansluiting passen. Deze poort is bovendien minder groot. De MacBook Air zou enkel een USB 3.1 Type-C-poort en een koptelefoonaansluiting voorzien zijn en daardoor kan de grootte van de behuizing opnieuw slinken. Toch houdt 9to5Mac een slag om de arm. Apple test veel verschillende ontwerpen en kan er uiteindelijk toch voor kiezen om zaken als DisplayPort, MagSafe en een SD-kaartlezer toe te voegen.

Dat de MacBook Air enkel van deze USB 3.1 Type-C-poort is voorzien zou overigens kunnen kloppen: deze poort kan namelijk ook gebruikt worden voor stroomvoorziening en het aansluiten van externe schermen. Daardoor is één type aansluiting bruikbaar voor een breed scala aan toepassingen. Apple heeft volgens 9to5Mac een dikke vinger in de pap gehad bij de ontwikkeling van USB 3.1 Type-C.


Zelf had het bedrijf met de Lightning-aansluiting overigens al jarenlang een poort waar kabels op twee manieren in passen. Apple zou 18 technici hebben toegewezen aan de ontwikkeling van USB 3.1 Type-C, alleen Intel had er met 24 mensen meer. Microsoft, Google, HP en Dell lieten respectievelijk 16, 10, 6 en 5 technici aan de nieuwe standaard werken.