2min

Via 9to5Mac zijn de eerste screenshots van de iPhone-app voor de Apple Watch uitgelekt. De screenshots tonen onder andere een interface waarmee het hoofdscherm van Apple’s wearable kan worden ingedeeld.

De Apple-website slaagde er in om tientallen screenshots van de Companion-app van de Apple Watch te bemachtigen. Vanuit deze app worden verscheidene eigenschappen van de Apple Watch ingesteld, zoals of notificaties vanuit de telefoon doorgegeven moeten worden aan het horloge.

Zo kan worden aangegeven of de Berichten-app notificaties van alle berichten moet geven, of alleen als ze van mensen uit het adresboek afkomstig zijn. Op berichten kan met een audiofragment en gedicteerd bericht gereageerd worden, of met een door de gebruiker vooraf ingestelde korte tekst zoals "Ja, is goed", "Nee" of "Ik kom er nu aan". Voor langere tekstuele berichten moet de iPhone tevoorschijn worden getoverd omdat de Apple Watch geen virtueel toetsenbord heeft.

Op de wijzerplaat kan in de achtergrond een monogram van één tot vier tekens worden weergegeven, bijvoorbeeld met je initialen. Ook is er een optie om een rode cirkel te tonen indien er notificaties ontvangen zijn en er kan een aandelenkoers in de gaten worden gehouden.

Apple heeft ook gedacht aan enkele fitness-functies. Zo kan de Apple Watch een waarschuwing geven als je 50 minuten lang stil hebt gezeten, zodat je de laatste tien minuten van het uur gaat bewegen. Ook kunnen er om de 4,6 of 8 uur rapporten worden getoond met je activiteit.

Apple zal ook veel van de toegankelijkheidsfuncties van iOS overhevelen naar het horloge, zoals bijvoorbeeld de VoiceOver-functie die teksten kan voorlezen. Voor vergrendeling en betalingen via Apple Pay moet een viercijferige code worden ingesteld ter beveiliging. Op de iPhone 6 (review) en iPhone 6 Plus (review) wordt de Touch ID-sensor gebruikt, maar daarover beschikt het horloge niet. Wel bleek eerder al dat de cijfercode niet meer ingevoerd hoeft te worden zo lang het horloge op de arm van de eigenaar blijft, wat gemeten wordt met een sensor.

Ook zijn er screenshots waarop te zien is hoe het hoofdscherm van de Apple Watch kan worden ingedeeld. Het hoofdscherm bestaat uit een grid met ronde iconen die gebruikt kunnen worden om een app te starten. Of het hoofdscherm desgewenst ook op het horloge zelf kan worden aangepast is onduidelijk.