De vice-president bij Google van Chrome en Android, Caesar Sengupta, heeft een interview met en Indonesische uitgever laten weten dat Android 5.1 als eerste beschikbaar op de Android One-toestellen die in dat land worden gelanceerd, maar hij liet ook weten dat de toestellen een update krijgen naar Android M, de volgende grote Android-versie, welke dit jaar nog zal verschijnen.

In Indonesië worden Android One-toestellen op de markt gebracht, dit zijn goedkope budget Android-smartphones die meer geschikt zijn voor opkomende landen. In landen waar de levensstandaard lager ligt en mensen minder geld hebben zijn de Android One-toestellen een goed alternatief.

Voor ons zijn Android One-toestellen niet zo spannend, maar de uitspraken die Caesar Sengupta, productmanager van Chrome en Android, heeft gedaan zijn daarentegen wel interessant. Hij heeft laten weten dat Android 5.1 als eerste op Android One-toestellen beschikbaar komt en dat de toestellen ook kunnen rekenen op een update naar Android M welke later dit jaar nog moet verschijnen.

Android M is de volgende grote update van Android en zal Android 5.0 Lollipop (review) gaan opvolgen. Of Android M straks versienummer 5.2 of 6.0 zal krijgen is nog niet duidelijk, maar een volgende grote update brengt wel vragen met zich mee. Waar gaat Google zich bijvoorbeeld op focussen bij Android M, in Android 5.0 Lollipop is het ontwerp flink op de schop gegaan dus op dat gebied verwachten we geen grote verrassingen. We verwachten meer innovatie en uitbreiding voor nieuwe apparaten zoals auto’s, home automation, televisies en wearables. Hierover heeft Sengupta helaas nog niets bekendgemaakt, waarschijnlijk zien we op zijn vroegst pas in mei of juni een preview van Android M als Google weer de Google I/O ontwikkelaarsconferentie houdt.

Android 5.1 kunnen we binnenkort dus ook verwachten, op dit moment is deze versie nog niet beschikbaar gemaakt in het Android Open Source Project, ook de fabrikanten lijken deze versie nog niet te hebben. Android 5.1 moet onder meer een geheugenprobleem in Android 5.0 oplossen.