2min

Google heeft vandaag op zijn blog bekendgemaakt dat Android 5.1 klaar is en wordt uitgerold. Enkele goedkope Android One-toestellen beschikte al over Android 5.1, maar nu komt deze versie ook naar de Nexus-toestellen en later naar de bekende toptoestellen van grote fabrikanten.

In Android 5.1 zijn de nodige wijzigingen doorgevoerd, naast de standaard verbeteringen in stabiliteit en het oplossen van bugs vinden wij de vernieuwde anti-diefstal beveiliging een van de belangrijkste nieuwe functies.

Als een Android 5.1-toestel wordt gestolen en vervolgens door de gebruiker op afstand wordt geblokkeerd dan kan het toestel alleen wordt ontgrendeld door in te loggen met de Google-account van de gebruiker, zelfs als het toestel wordt gewist en herstelt naar fabrieksinstellingen. De huidige anti-diefstal beveiliging was vrij eenvoudig te omzeilen door simpelweg het toestel te resetten, dat is binnenkort dus verleden tijd. Hoe de techniek precies werkt heeft Google niet bekendgemaakt, maar als het goed is valt deze niet meer te omzeilen. In Apple’s iOS was dit al langer het geval en nu ook Android dit heeft doorgevoerd is het straks zinloos om nog smartphones te stelen, wat het aantal diefstallen ongetwijfeld zal verminderen.

Andere verbeteringen in Android 5.1 zijn ondersteuning voor meerdere simkaarten, HD-voice mits het toestel dat ook ondersteunt, ook kan je direct met WiFi-netwerken en Bluetooth-apparaten verbinden vanuit het dropdown-menu, je hoeft hiervoor niet langer naar Instellingen toe.

Wanneer Android 5.1 beschikbaar komt op de populaire toestellen is nog niet duidelijk, Android 5.0 is nu, vijf maanden na lancering, op vrijwel alle toptoestellen beschikbaar, als we dat tijdspad volgen dan zal Android 5.1 na de zomer beschikbaar zijn op veel toptoestellen.

Android 5.1 heet nog steeds Lollipop.