2min

Microsoft heeft vanavond de Windows 10 technical preview voor smartphones beschikbaar gemaakt. Goed nieuws voor iedereen die Windows 10 wil uit proberen op zijn Windows 8.1-toestel. Nou ja, niet voor iedereen want de early adopters met een high-end Lumia vallen buiten de boot, voornamelijk midrange-modellen kunnen beginnen met testen.

Microsoft heeft de Windows 10 technical preview voor smartphones vrijgegeven aan iedereen die lid is van het Windows Insider programma en beschikt over een Lumia 630, 638, 635, 730, 636 of 830. De early-adopters met een Lumia 930 vallen helaas buiten de boot, aangezien die nog even geduld moeten hebben.

Microsoft waarschuwt wel en geeft aan dat deze versie niet geschikt is voor dagelijks gebruik. Veel functies werken nog niet goed of zijn pas half af. Soms werken animaties niet of missen er ineens instellingen in een menu. Microsoft timmert nog hard aan de weg om Windows 10 voor smartphones op tijd af te krijgen. Of dat ook gaat lukken is niet helemaal duidelijk.

Voor Polen is er helemaal slecht nieuws, om de een of andere reden ontbreekt ondersteuning voor deze taal volledig. Ook Cortana is een persoonlijke assistent met een handicap want veel functies die in Windows 8.1 gewoon werken zijn in Windows 10 momenteel uitgeschakeld.

Windows 10 voor smartphones uitproberen is duidelijk iets wat alleen is weggelegd voor journalisten, ontwikkelaars en hele nieuwsgierige gebruikers.

Bij de Windows 10 technical preview voor pc’s en tablets wordt ook gewaarschuwd dat deze versie nog niet gereed is, maar die is wel een heel stuk bruikbaarder dan de telefoonversie. Lees daarvoor de Techzine review van de Windows 10 technical preview.