3min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Sony heeft zojuist op het Mobile World Congress de Sony Xperia M4 Aqua gepresenteerd, een waterdichte midrange-smartphone met een open koptelefoon- en USB-poort en aan de binnenkant een 64bit Snapdragon 615 processor met 4G-ondersteuning.

Sony heeft ervoor gekozen om af te stappen van de halfjaarlijkse cyclus waarbij er elke keer een nieuw vlaggenschip verschijnt. In plaats daarvan heeft het Sony nu de Sony Xperia M4 Aqua gepresenteerd, een midrange-smartphone met een hele hoop high-end features maar een wat minder krachtige processor en daardoor ook een lager prijskaartje.

Uit recente GFK-cijfers bleek dat de Nederlandse consumenten steeds minder vaak een abonnement afsluiten in combinatie met een nieuwe smartphone, dit aantal is gedaald tot onder de 50 procent. Dat betekent dat steeds meer mensen ervoor kiezen om een smartphone langer te gebruiken dan twee jaar of een losse smartphone te kopen zonder abonnement. Als consumenten een smartphone gaan kopen dan is de kans dat ze daar meer dan 500 euro voor gaan betalen niet al te groot. Wat dat betreft speelt Sony daar goed op in door nu met een smartphone te komen met een adviesprijs van 299 euro.

De Sony Xperia M4 Aqua is een smartphone met een 5 inch-scherm, de schermresolutie is 1280 x 720 pixels. Aan de achterkant heeft Sony een 13 megapixel-camera geplaatst en aan de voorzijde een 5 megapixel camera. Aan de binnenkant is een Snapdragon 615-chip te vinden van Qualcomm, ook dit is een octa-core processor met vier krachtige en vier minder krachtige maar energiezuinige rekenkernen, zodat het werk goed kan worden verdeeld en de accu langer meegaat. Sony heeft wederom gekozen voor een flinke accu van 2400 mAh en door Sony’s besparingstechnologieën moet de accu het twee dagen vol houden op een volle lading. Verder is er 2GB aan werkgeheugen en 8GB aan opslagcapaciteit aanwezig in het toestel. Het toestel is voorzien van de laatste 4G-technologieën en kan daardoor met alle Nederlandse 4G-netwerken overweg.

Sony is een van de eerste fabrikanten die begonnen is met het toepassen van een speciale coating op de koptelefoon en USB-poort, waardoor deze niet langer hoeven te worden afgedekt met klepjes om waterdicht te zijn. Iets wat wij op de redactie zeker toejuichen, we hebben al meerdere malen zitten rommelen met klepjes die we niet open kregen of die niet goed meer wilde afsluiten. Dat is nu verleden tijd, nu er een coating beschikbaar is die de poorten waterdicht maakt. Wel moet de gebruiker erop letten dat de USB-poort goed droog is voordat hij of zij de USB-kabel erin steekt om het toestel op te laden. Verder mag het toestel alleen in zoet water gebruikt worden en dus niet in de zee of oceaan. Het toestel gebruiken in zwembaden met chloor is mogelijk maar Sony raadt wel aan om het toestel daarna af te spoelen met schoon water.

Het toestel komt dit voorjaar beschikt in Nederland en België met een adviesprijs van 299 euro. Het toestel komt beschikbaar in het wit, zwart en koraal (licht rood/roze).