Vorige week ontstonden er geruchten dat Huawei de volgende Nexus-partner van Google gaat worden. In 2015 zouden zowel Huawei als LG een Nexus-toestel gaan leveren. Nu meldt Kevin Yang, directeur van China Research bij iSupply, een groot marktonderzoekbureau, dat Google inderdaad met Huawei aan de slag gaat voor de volgende Nexus-smartphone.

Steeds meer bronnen wijzen in de richting van Huawei voor de volgende Nexus-smartphone. Google zou dit jaar graag voor een Chinese fabrikant kiezen en is uitgekomen bij Huawei. Het afgelopen jaar werd nog voor Motorola gekozen, dat inmiddels Chinees is maar op dat moment nog bij Google hoorde. De verwachting was dan ook de Google mogelijk opnieuw voor Motorola zo kiezen, maar het lijkt toch Huawei te zijn geworden.

De keuze van Google is zeer interessant en zal voor beide partijen zeker nuttig zijn, Huawei wil graag zijn marktaandeel vergroten op de Amerikaanse markt, dat gaat met een Nexus-smartphone zeker lukken, aan de andere kant wil Google graag een grotere rol spelen in China. Google had ook voor Xiaomi kunnen kiezen, dat was wellicht spraakmakender geweest, maar dat bedrijf is nog niet actief in Europa of de Verenigde Staten.

Grote vraag is wat voor toestel de bedrijven samen gaan ontwikkelen. Huawei kiest voor zijn vlaggenschepen altijd voor de eigen Kirin-processor. De vraag is of Google dat toe gaat staan of dat in deze Nexus gewoon een Qualcomm Snapdragon-chip zal worden geplaatst. Huawei in onze optiek met de Ascend Mate7 (review) tot op heden het mooiste toestel afgeleverd, binnenkort komt Huawei met zijn nieuwe vlaggenschip de Huawei Ascend P8 en de opvolger van de Ascend P7 (review).

Verder zou Google dit jaar ook opnieuw met LG gaan samenwerken, waarschijnlijk gaat LG een Nexus-tablet ontwikkelen.